Kulturális hírek

  • 2003. március 20.

Külpol

Háborúellenes koncertet rendeztek Londonban: fellépett Paul Weller, Ian McCulloch (Echo and the Bunnymen), Maxi Jazz (Faithless), Beth Orton és Ronan Keating, beszédet mondott Ken Loach, szavalt Benjamin Zephaniah, videoüzenetet küldött Elton John és Yoko Ono.n KIS VARSó VELENCÉBEN Gálik András és Havas Bálint, azaz a Kis Varsó kollektíva Nefertiti teste című projektje képviseli Magyarországot Velencében, az 50. Képzőművészeti Biennálén június 15.
és november 2. között - jelentette be az esemény nemzeti biztosa, Fabényi Júlia, a Műcsarnok igazgatója a Divatcsarnokban tartott sajtótájékoztatón (az áruház üresen álló épületét az állam megvásárolta, de még nem dőlt el, milyen kulturális célra hasznosítják). Életnagyságú bronzszoborként elkészítik az egyiptomi királynő testét, s azt összeillesztik a berlini €gyptisches Museumban őrzött, i. e. 1340 körül készült büszttel. A szobortesten kívül Velencében a nemzetközi kooperációt igénylő projekt dokumentációját állítják ki, Nefertiti szobra ugyanis nem hagyhatja el Berlint. A 65 millió Ft-ból megvalósuló projekt egy több ezer éves és egy mai műalkotás, az ókori egyiptomi és a mai európai kultúra, a múzeumi és a kortárs művészeti szféra érintkezésének lehetőségeit és következményeit vizsgálja.

A biennále fő témáját Álmok és konfliktusok - A néző diktatúrája címmel Francesco Bonami főkurátor határozta meg. Ahogy tavaly az építészeti biennále esetében is pályázaton dőlt el, ki legyen a magyar pavilon kiállítását koncipiáló kurátor, úgy most, a képzőművészet esetében is pályázatot hirdettek: a Kis Varsóval Petrányi Zsolt indult sikerrel. (A többi jelentkező: Bán András - Gyenis Tibor, Koronczi Endre; Süvecz Emese - El Hassan Róza; Forgács Péter: Dunai exodus; Gelencsér R. Éva és Készman József - Berhidi, Lovas, Schmal, Szíj; Hegyi Dóra - Beöthy Balázs; Készman József - Waliczky Tamás; Kodolányi Sebestyén: Mardong; Miltényi Tibor - Papp Gergely, Kaposi Tamás, Csáki László; Szilágyi Gábor - Megyik János; Tímár Katalin - Nemes Csaba, Szépfalvi Ágnes; Mészáros Júlia - Román György, El Kazovszkij.)

n GARDEL MúZEUM Buenos Airesben múzeummá alakították a házat, ahol Carlos Gardel élt 1927-33 között: a legendás argentin tangóénekes európai turnéja után, 1935-ben Kolumbiában repülőgép-szerencsétlenséget szenvedett. Charles Romuald Gardes néven Franciaországban született 1890. december 11-én, amit a tangó nemzeti napjává nyilvánítottak Argentínában. Két és fél éves volt, amikor szülei Buenos Airesbe költöztek. Mi Noche Triste című dala 1917-ben Latin-Amerika-szerte ismertté tette melankolikus stílusát. Népszerűségét filmszerepek is növelték. Első párizsi vendégszereplése után három hónap alatt 70 ezer lemezét adták el. A ház, ahol a múzeumot berendezték, a 60-as években tangóbárként működött. Mivel ekkor több közfalát kiverték, összeomlás fenyegette, lebontásra ítélték, de 1996-ban egy ipari vállalkozó, Eduardo Eurnekian megvásárolta, és 2000-ben Buenos Aires városának ajándékozta.

n POLANSKI Fővárosi megjelenésünk napján, március 19-én Budapestre hivatalos Roman Polanski: a Párizsban élő filmrendezőt A zongorista premierjére hívták meg. Az Uránia Nemzeti Filmszínház rendezvényének jegybevételét a jövő áprilisban nyíló Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ támogatására fordítják. Az előző héten retrospektív sorozatban vetítették Polanski filmjeit a budapesti Francia Intézetben. A zongorista sikersorozata - Arany Pálma Cannes-ban, hét francia, két brit és legutóbb nyolc lengyel filmdíj - március 23-án Los Angelesben folytatódhat: hét kategóriában jelölték Oscar-díjra.

n KOSSUTH-DíJ Március 15-én osztották ki az idei Kossuth-díjakat. A kitüntetettek: Bálint András színművész, Bodor Ádám és Janikovszky Éva író, Cságoly Ferenc építész, Háger Ritta textilművész, Kalmár Magda operaénekes, Kállai Kiss Ernő klarinét- és tárogatóművész, Ligeti György és Vajda János zeneszerző, Marton László színházi rendező, Marton László szobrászművész, Maurer Dóra képzőművész, Oravecz Imre költő, műfordító, Presser Gábor zeneszerző, előadóművész és Tarr Béla filmrendező. A különböző művészeti díjasok névsora a napisajtóban olvasható.

n úJ BRONTè Egy eddig publikálatlan Charlotte Bront‘-novellát közölt pénteken a londoni The Times: a Stanliffe´s Hotelt 1838-ban írta a Jane Eyre szerzője. A történet Angriában játszódik - e képzeletbeli világot a Bront‘-nővérek, Charlotte, Emily és Anne még gyermekkorukban teremtették. A 34 oldalas kézirat a szerző halála, 1855 után Írország érintésével egy amerikai gyűjtő tulajdonába, végül a yorkshire-i Parsonage Museumba került, ahol több Angria-novella is található, várhatóan ötöt még idén egy kötetben ki is adnak.

n GYáSZ 88 éves korában elhunyt Howard Fast: a történelmi regényeiről (Tom Paine; The American; Spartacus; Mózes, Egyiptom hercege) ismert író 1944-57 között az Amerikai Kommunista Párt tagja volt, 1953-ban Paul Robeson énekessel együtt Sztálin-békedíjat kapott. Mégis kritikusan írt a diktátorról, és az 1956-os magyar forradalom leverése után kilépett a pártból. Tevékenységéről ezeroldalnyi FBI-akta keletkezett. A hidegháború idején megtagadta az együttműködést az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottsággal - börtönélményei is hozzájárultak a Spartacus megszületéséhez, melyből Stanley Kubrick 1960-ban sikeres filmet forgatott Kirk Douglas, Laurence Olivier, Charles Laughton, Tony Curtis és Peter Ustinov főszereplésével. Művei világszerte 80 millió példányban keltek el, ebben benne vannak E. V. Cunningham néven írott thrillerei is.

n A STONES ÉS KíNA április 1-jén Sanghajban, 4-én Pekingben lép fel a Rolling Stones. A kínai kulturális kormányzat azonban nem járul hozzá, hogy a műsorban elhangozzék a Brown Sugar, a Honky Tonk Woman, a Beast of Burden és a Let´s Spend the Night Together: ezeket - állítólag szövegeik szexualitása miatt - már a 40 Licks című gyűjteményes album ottani kiadásáról is le kellett hagyni. Ez a Stones első legálisan megjelent kínai lemeze, s a mostani lesz a zenekar első kínai fellépése.

n POTTER KONTRA GROTTER J. K. Rowling bírósághoz fordult, hogy tiltsák be Dimitrij Jemec Tanya Grotter és a varázslatos nagybőgő című regénye első nyugati kiadásának terjesztését, mert az a Harry Potter és a bölcsek kövét plagizálja: címszereplője árva, különös jel van a homlokán, és varázserejével száll szembe az ellenséggel, mely annyira gonosz, hogy a nevét sem szabad kimondani. Az Oroszországban bestsellernek számító mű szerzője szerint mindez paródia. Az első tárgyalás március 25-én lesz Amszterdamban.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.