Kulturális hírek

  • 2001. április 12.

Külpol

FOT" KERTÉSZ, BARICZ, VÉKÁSAndré Kertész ismeretlen fotográfiái - Képek és tárgyak a Washington Square-i lakásból címmel nyílt kiállítás Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban (első képünk; megtekinthető május 15-ig). A Mai Manó Galériában Párizs-Fonyód címmel állította ki fotóit Baricz Katalin, aki 1998-ban André Kertész-ösztöndíjjal a francia fővárosban járt, mostanában meg egyre több időt tölt a fonyódi szülői házban (második képünk; megtekinthető május 1-jéig).
Ugyanitt látható (május 7-ig) Vékás Magdolna Műfény és testvére, Vékás Péter Képidő című kiállítása, valamint utóbbi Divaldok című filmje a magyar fotó- és kultúrtörténetben jelentős szerepet játszó családról.

FÜLÖP-SZIGETEK: CENZÚRA Gloria Arroyo, a Fülöp-szigetek elnök asszonya érvényben tartja a Jose Javier Reyes Live Show című filmjének - egy ideig egyébként szabadon folytatott - nyilvános vetítésére vonatkozó tilalmat: a manilai éjszakai klubok színpadán szexjeleneteket bemutató fiatal férfiak és nők életét ábrázoló alkotás az elnök véleménye szerint "jól megcsinált puha pornó". A tavalyi Berlinalén "brutális realizmusa" miatt elismerést aratott film betiltását állítólag a katolikus egyház nyomására rendelték el (Jaime Sin érsek cáfolta ezt, Nicanor Tiongson főcenzor azonban lemondott posztjáról). A betiltó határozat után a rendező, aki maga is hívő katolikus, arra kérte az ország elnökét, nézze meg a filmet, mielőtt állást foglalna a kérdésben. A rendező szerint filmje nem pornográf, csak megmutatja a nyomor elől szexmunkára kényszerülő emberek sorsát.

BAJBAN A LOVE PARADE A Love Parade szervezői bíróságra készülnek Berlin világra szóló szabadtéri technobulija érdekében, mert egy környezetvédelemmel foglalkozó csoport lefoglalta az orruk elől július 14-re a Love Parade központi helyszínét, a Tiergarten parkot és a fesztiválkamionok szokásos útvonalát. Mivel a környezetvédők jóvoltából a park június közepétől augusztus közepéig egyetlen szombaton sem szabad, kétségessé vált az évente egyre nagyobb tömeget, tavaly több mint egymillió embert vonzó, a német fővárosnak pedig 100 millió dollár fölötti bevételt jelentő rendezvény idei sorsa. A Tiergarten megóvásáért tevékenykedő csoport egyik alapítója, Hans-Heiner Steffenhagen szerint nem a Love Parade-del van bajuk, csak azzal, hogy ilyenkor több hektárnyi zöldterületet tarolnak le. A Love Parade honlapján április 6-i dátummal drámai bejelentés olvasható, miszerint a gyülekezési hatóság betiltotta a rendezvényt.

NEW YORK-I ILLEM Giuliani polgármester létrehozott egy "decency panel" néven emlegetett testületet, hogy az tanácsokkal lássa el a közpénzekben részesülő múzeumokat arról, hogy kiállításaik során milyen illendőségi szabályoknak kell megfelelniük. A polgármester azért döntött így, mert felháborította a Brooklyn Museum of Art egyik kiállításán látható alkotás, Renee Cox Yo Mama´s Last Supper című munkája, amely fekete női aktként ábrázolja Jézust. A testület felállítását elítélte a művészi szabadság érvényesüléséért tevékenykedő szervezet, a Creative Coalition.

FELÚJÍTÁS: PISA, FIRENZE, MOSZKVA 1990-es lezárása után idén ismét látogatható lesz a pisai ferde torony: 39,5 centivel csökkentették a dőlését (de hatalmas ólom ellensúlyok felhasználásával tovább dolgoznak rajta), s most csak annyira ferde, mint kb. háromszáz éve. A különbség szabad szemmel nemigen fedezhető fel, de a 12. századi épület műszakilag stabil. Hivatalosan június 16-án avatják fel, a turisták harmincas csoportokban, biztonsági személyzet társaságában novembertől mászhatják meg.

Az olasz parlament 13,4 millió eurót (12,5 millió dollárt) szabadított fel a firenzei Uffizi képtár felújítására és kibővítésére, amihez Toscana régió 13,4 millió euróval járul hozzá. A múzeum 2002-ben nyíló új bejáratát a japán Arata Isozaki tervezi, s kialakítanak egy, az Arno folyóra néző új éttermet is. Az Uffizit évente másfél millióan keresik fel.

Kb. 400 millió dollárra lenne szükség a moszkvai Bolsoj Tyeatr renoválásához. Az intézmény megnyitásának 225. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten Putyin elnök bejelentette, hogy az orosz kultúra e jelképét sikeresen fel fogják újítani. A 19. századi műemlék épület felújítása 2002 márciusában kezdődne, amikor a közelben átadnák a társulat előadásait befogadó színházat, és 2005-re fejeződne be. A költségekhez való hozzájárulás érdekében az UNESCO nemzetközi támogatásra hívott fel. A Bolsoj idei, jubileumi évadjában ismét bemutatják Jurij Glogorovics legendás Hattyúk tava előadását, mellyel 1969-ben magára haragította a cenzúrát.

NOVALIS 200 éve, 1801. március 25-én, mindössze 28 éves korában halt meg Friedrich von Hardenberg, akit Novalis néven a német romantika egyik legjelentősebb költőjeként ismernek. Novalis szülőhelyén, a Sachsen-Anhalt tartományban található Oberwiederstedtben a korai német romantika irodalmának kutatóközpontja, a Nemzetközi Novalis Társaság és a Novalis Múzeum mellett az évfordulóhoz időzítve létrehozták a Novalis Alapítványt.

NYERTES FORGAT"KÖNYVEK Közel háromszáz pályamű érkezett a Varga Stúdió tavaly decemberben meghirdetett forgatókönyv-pályázatára: a művészi rövidfilm kategóriát Puklus Péter nyerte Rügen című mukájával, Fülöp József (Beef Marmelade) és Alexandre Lioutkevich (The Wolf) előtt, az internetes forgatókönyv-verseny legjobbjának Fülöp József Herr Hirny´s Historyja bizonyult; dicséretben részesült Gellért Emese és Kukla Ernő a Manburgerért.

MEGKERÜLT RENOIR Feltételezett kábítószercsempészek, köztük egy orosz férfi letartóztatásakor a svéd rendőrség megtalálta annak a három képnek az egyikét (Renoir Beszélgetés című festményét), amelyeket még tavaly decemberben loptak el a Stockholmi Nemzeti Múzeumból. A másik Renoir és Rembrandt egy műve továbbra sincs meg.

MERLE NEM JÖN Egészségi okból, orvosa tanácsára lemondta budapesti útját Robert Merle francia író, akit az április 27-29. közötti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként vártak a Kongresszusi Központba.

AZ OLVASÁS ÉVE Az idei Ünnepi Könyvhéttől a jövő évig tart az Olvasás Éve: megrendezésére a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma költségvetéséből 230, az alá tartozó Nemzeti Kulturális Alapprogramból pedig 40 millió Ft-ot fordítanak. A pénzt pályázati úton osztják el, kiemelt cél az iskolai és közkönyvtárak korszerűsítése, könyvállományuk gyarapítása, az intézmények közötti információs hálózat fejlesztése, a határon túli magyar könyves akciók népszerűsítése és az olvasási nehézséggel küzdő diákok felzárkóztatása.

Figyelmébe ajánljuk