Kulturális hírek

  • 2003. október 9.

Külpol

Dragomán Györgyn COETZEE A NOBEL-DÍJAS John Maxwell Coetzee dél-afrikai írónak ítélték az idei irodalmi Nobel-díjat. Az 1940-ben Fokvárosban született, jelenleg az ausztráliai Adelaide egyetemén tanító s irodalmi kritikusként, esszéistaként is termékeny szerző a második dél-afrikai, akit kitüntettek (1991-ben Nadine Gordimert kapta a díjat).
Egyetlen magyarul olvasható regénye, A barbárokra várva (Európa, 1987) fordítója, Gy. Horváth László így méltatta utószavában: "A kivételes tehetségű Coetzee nemcsak a jó dél-afrikai írók (...) sorát bővíti, hanem immár oszlopos tagjává vált annak az Anglián kívülről jövő, nemzetközi írógárdának is, amely kiemelkedő teljesítményével ma talán leginkább gazdagítja az angol (vagy legalábbis angol nyelvű) regényt." A Svéd Akadémia közleménye szerint "J. M. Coetzee regényeit nagy mesterségbeli tudásról árulkodó szerkesztés, magvas beszédmód és ragyogó elemzőkészség jellemzi."

Az Angliában, majd Amerikában tanult író 1974-ben jelentkezett első kötetével: a Dusklands két elbeszélést tartalmazott: a The Vietnam project főhőse bedilizik a háború propagandáján dolgozva, a The Narrative of Jacobus Coetzee egy saját rabszolgáival emberséges, a környékbeli, megszelídítetlen busmanokkal könyörtelen búr gazda története az 1700-as évekből. 1977-es regénye, az In the Heart of the Country is Dél-Afrikában játszódik, témája a feketék és fehérek közötti szexualitás. Ezt követte 1980-ban A barbárokra várva, majd 1983-ban a kafkai és becketti örökséget hordozó Life and Times of Michael K: az odahaza indexre tett mű kiérdemelte a legrangosabb angol irodalmi elismerést, a Booker-díjat. Coetzee az első, aki ezt két alkalommal is megkapta, másodszor 1999-ben, az apartheid utáni Dél-Afrika konfliktusaira rákérdező Disgrace jóvoltából. További regényei: a Defoe Robinsonját parafrazeáló Foe (1986), az Age of Iron (1990) és a Dosztojevszkijt idéző The Master of Petersburg (1994). Önéletrajzát Boyhood: Scenes from Provincial Life (1996) és Youth (2002) címmel írta meg, legújabb műve, az esszét és fikciót vegyítő, ausztrál témájú Elizabeth Costello: Eight Lessons idén jelent meg. J. M. Coetzee december 10-én veheti át Stockholmban a tízmillió svéd koronával (1,3 millió dollárral) járó díjat.

n `SZI FESZTIVáL Új struktúrában (művészeti tanács nélkül, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. szervezésében, első ízben főszponzor, a Fővárosi Gázműveket is birtokló német RWE Gas támogatásával), új arculattal (a zöld térben úszó, karikaturisztikus lila esernyő helyett konstruktivista narancs-fekete designnal) és a fiatalabb közönség megszólításának határozottabb szándékával kezdődik október 17-én az idei, immár 12. Budapesti `szi Fesztivál (BÖF). Az eseményekről naprakészen tájékoztat és tudósít a www.festivalcity.hu/bof honlap. A külföldi vendégek sorában Budapestre várják többek között Steve Reich amerikai zeneszerzőt, a brit Arditti vonósnégyest, a szenegáli Bud Blumenthal táncegyüttest, a svéd Cirkus Cirkört és a Molnár Ferenc Liliomját várhatóan sokkoló feldolgozásban előadó hamburgi Thalia Theater társulatát. Az alapítvány támogatási rendszerének átalakítása miatt ezúttal utoljára rendezik meg a Soros Stúdiószínházi Napokat: nyolcadszor s a búcsúnak köszönhetően a szokásosnál bővebb programmal. Az építészet hónapjának rendezvényeivel is összeérő BÖF-nek ezúttal OFF-fesztiválja is lesz, külön programokkal.

n NAGY FÜL, NAGY KÉP Lakossági tiltakozásnak engedve, alighogy elkezdődött, félbe is kellett szakítani a IX. kerület által (elvileg) támogatott VI. Nagy Fül Fesztivál péntek délutáni, szabadtéri koncertjét a Ráday utcában (miközben a közeli Bakáts téri színpadon gond nélkül szólhatott a nem alternatív zene). A szervezők ezután átrögtönözték a programot a Mu Színházba, ahol azonban a környékbeli lakók kívánságára kiszállt rendőrség a szentpétervári N.O.M. koncertje közben újfent leállíttatta a műsort.

Vágyképek 1999-2003 címmel mutatja be műveit a budapesti Ludwig Múzeumban Bakos Gábor és Weber Imre, akik az általuk megkérdezett emberek portréit az illetők vágyképeinek megfelelően készítették el. A művészek szerették volna a kiállítás 30x18 méteres óriásplakátját az illusztrációnkon látható képpel az épület Duna felé néző falán elhelyezni, de a világörökségi látvány megzavarásától tartó szakvéleményre hivatkozva az intézményt fenntartó Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ehhez nem járult hozzá. A kiállítás - melynek propagandájaként így nem a két- emeletnyi plakát, hanem annak betiltása szolgál - október 10-től december 7-ig tekinthető meg.

n DÍJ A Büchner-töredékekből és József Attila-versekből készült, W - munkáscirkusz című, Schilling Árpád rendezte előadással a 37. Bitef nemzetközi színházi találkozó zsűrijének különdíját nyerte el Belgrádban a Krétakör társulata.A pusztítás könyve című regényének ítélték idén a Bródy-díjat, melyet 1995-ben Alexander Brody alapított nagyapja, Bródy Sándor pályakezdésének emlékére, egy-egy év legjelentősebb elsőkötetes szépprózai műve elismeréseként.

A Szentendrei Szabadtéri Múzeum kapta idén a múzeumpedagógiai munkáért járó nívódíjat: a Múzeumok Mindenkinek Program keretében azt ismerték el, hogy a skanzen programot dolgozott ki vak és hallássérült emberek számára.

n AUKCI"K 60 millió forintért kelt el a Mű-Terem Galéria árverésén Munkácsy Mihály 38 millióról indított, 1868-as vászna, a Dűlő szénásszekér. A Kieselbach Galéria árverésén 35 millió forintos alapáron talált vevőre Munkácsy szalonképe, a Pihenő hölgy.

n DVD-N A DONNIE DARKO DVD-n is kihozta a Titanic-kedvencnek számító kultuszfilmet, Richard Kelly első rendezését a Mokép: a magyar és angol nyelven egyaránt nézhető lemezen az író-rendező, valamint a főszereplő, Jake Gyllenhaallal audiokommentárja, a történetben kulcsszerepet kapó könyv, Az időutazás filozófiája és egyéb ínyencségek mellett mintegy félórányi időtartamban húsz kihagyott jelenet is szerepel.

n BOOKER-JELÖLTEK Október 14-én, a British Museumban jelentik be, ki nyeri idén a Man Booker-díjat. Az eseményről a BBC élőben közvetít. Az 1969-ben alapított irodalmi elismerés 2002 óta viseli szponzora, a beruházási tanácsadással foglalkozó Man Group nevét. A jelöltek hosszú listájáról "döntőbe" került hat prózai kötet szeptember közepe óta ismert: Margaret Atwood: Oryx and Crake; Damon Galgut: The Good Doctor; Zo‘ Heller: Notes on a Scandal; Clare Morrall: Astonishing Splashes of Colour; DBC Pierre: Vernon God Little. A győztes jutalma 50 ezer font és hatalmas példányszám-növekedés.

Figyelmébe ajánljuk