Lefújta a német vasutas szakszervezet az 50 órás sztrájkot

  • narancs.hu
  • 2023. május 13.

Külpol

Folytatják a tárgyalásokat az állami vasúttársasággal. 

A német vasúti dolgozók szakszervezete, az EVG lefújta a vasárnaptól keddig tervezett 50 órás sztrájkját – közölte szombaton a Deutsche Bahn (DB) német állami vasúttársaság, amely bírósághoz fordult az ügyben.

A Deutsche Bahn szombaton nyújtott be sürgősséggel keresetet a frankfurti munkaügyi bírósághoz, arra hivatkozva, hogy a tervezett sztrájk aránytalan és káros az ügyben nem érintettek számára. Miután az EVG lefújta a sztrájkot, a két fél megállapodott a tárgyalások folytatásában – írta a DB közleményében.

Az EVG 230 ezer munkavállalót, köztük a DB 180 ezer munkavállalóját képviseli. A szakszervezet 12 százalékos béremelést, vagyis legkevesebb havi 650 euróval (240 ezer forinttal) nagyobb bért követel tagjainak.

A Deutsche Bahn a kisebb és közepes jövedelmű munkavállalóknak 10 százalékos emelést, a magasabb keresetűeknek pedig 8 százalékosat ajánlott, de ezt az emelést is csak fokozatosan vezetné be.

A vasúttársaság felhívta az utasok figyelmét arra, hogy a sztrájk tervezett időszakában – vasárnap és kedd között – még így is lehetnek fennakadások, mert a korábban törölt járatokat újra kell ütemezni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk