Lefújta a német vasutas szakszervezet az 50 órás sztrájkot

  • narancs.hu
  • 2023. május 13.

Külpol

Folytatják a tárgyalásokat az állami vasúttársasággal. 

A német vasúti dolgozók szakszervezete, az EVG lefújta a vasárnaptól keddig tervezett 50 órás sztrájkját – közölte szombaton a Deutsche Bahn (DB) német állami vasúttársaság, amely bírósághoz fordult az ügyben.

A Deutsche Bahn szombaton nyújtott be sürgősséggel keresetet a frankfurti munkaügyi bírósághoz, arra hivatkozva, hogy a tervezett sztrájk aránytalan és káros az ügyben nem érintettek számára. Miután az EVG lefújta a sztrájkot, a két fél megállapodott a tárgyalások folytatásában – írta a DB közleményében.

Az EVG 230 ezer munkavállalót, köztük a DB 180 ezer munkavállalóját képviseli. A szakszervezet 12 százalékos béremelést, vagyis legkevesebb havi 650 euróval (240 ezer forinttal) nagyobb bért követel tagjainak.

A Deutsche Bahn a kisebb és közepes jövedelmű munkavállalóknak 10 százalékos emelést, a magasabb keresetűeknek pedig 8 százalékosat ajánlott, de ezt az emelést is csak fokozatosan vezetné be.

A vasúttársaság felhívta az utasok figyelmét arra, hogy a sztrájk tervezett időszakában – vasárnap és kedd között – még így is lehetnek fennakadások, mert a korábban törölt járatokat újra kell ütemezni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?