Lemondott a dán trónról Margit királynő

  • narancs.hu
  • 2023. december 31.

Külpol

Élőben mondott le a trónról Margit dán királynő, fia, Frigyes követheti a trónon két hét múlva.

Lemondott a trónról II. Margit dán királynő. Margit, aki 52 éve uralkodik és jövőre ünnepli 84. születésnapját, élő adásban jelentette be a döntést újévi köszöntőjében– írja a BBC. A királynő megkoronázásának 52. évfordulóján, január 14-én formálisan is távozni fog, írja a hvg.hu.

II. Erzsébet brit királynő 2022-es halála után ő lett Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodója. Mette Frederiksen dán kormányfő közleményben köszönte meg a királynő hosszú ideig elkötelezett szolgálatát, hozzátéve, hogy még mindig nehéz felfogni, hogy eljött a váltás ideje. Margit királynő Dánia megtestesítője, aki az évek során szavaival és érzéseivel egyaránt azt fejezte ki, kik a dánok mint nép és mint nemzet. Az 1940-ben IX. Frigyes dán király és Ingrid királyné legidősebb gyermekeként született Margit 1953-ban alkotmánymódosítással lehetett nőként trónörökös, majd apja 1972 januári halála után királynő.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk