Lemondott a teljes moldáv alkotmánybíróság, miután nem sikerült megpuccsolniuk az új kormányt

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. június 26.

Külpol

A bírák korábbi döntése komoly alkotmányos válságot okozott.

Szerdán lemondott a moldovai alkotmánybíróság teljes testülete a botrányt kiváltó közelmúltbeli döntései miatt, amelyek belpolitikai válságot robbantottak ki az országban.

"Az Alkotmánybíróság teljes bírói testülete lemondott 2019. június 26-án. Veaceslav Zaporojan bíró kapott megbízást az adminisztratív ügyek vitelére a testület új elnökének megválasztásáig" - olvasható az alkotmánybíróság sajtóosztályának közleményében.

A bírói testület lemondása a belpolitikai válságot kirobbantó botrányos döntéseinek következménye. A hat bíró lemondását Igor Dodon államfő és Maia Sandu miniszterelnök követelte, akik azzal vádolták őket, hogy kiszolgálják az államhatalmat korábban ellenőrző Vladimir Plahotniuc oligarchát, a Moldovai Demokrata Párt (MDP) volt elnökét, aki azóta elmenekült az országból.

A moldovai belpolitikai válság június 8-án kezdődött, amikor az államfőt támogató Szocialista Párt megállapodott az Acum (Most) tömörüléssel, hogy közösen kormányt alakítanak, és fellépnek a "hatalmat bitorló" MDP ellen. Ezután a demokrata pártiak az alkotmánybírósághoz fordultak, amely illegitimnek nyilvánította az új kormányt, és felszólította az államfőt, hogy oszlassa fel a parlamentet. Miután az Európai Unió, Oroszország, az Egyesült Államok és még egy sor ország is elismerte a Sandu-kormányt, az alkotmánybírák visszavonták döntésüket.

(Nyitóképünkön Maria Sandu újonnan megválasztott miniszterelnök és Andrei nastase belügyminiszter, MTI/EPA - Dumitru Doru)

Figyelmébe ajánljuk