Lemondott az orosz kormány

  • narancs.hu
  • 2020. január 15.

Külpol

Egy órával azután, hogy Vlagyimir Putyin államfői beszédet intézett a törvényhozáshoz.

Egy órával azután, hogy Vlagyimir Putyin államfői beszédet intézett a törvényhozáshoz, lemondott az orosz kormány, írja az Index.

Putyin szerdán elmondott éves beszédében azt hangsúlyozta, hogy "Az orosz alkotmányban végrehajtandó módosításoknak közvetlenül szavatolniuk kell az alaptörvény prioritását az orosz jogi térben".

Az államfő szerint a nemzetközi jog és szerződések abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem ellentétesek az alkotmányával. Úgy vélekedett, hogy csak ez garantálhatja az ország szuverenitását. Leszögezte, hogy hazájának "erős elnöki köztársaságnak kell maradnia".

Putyin alkotmánymódosítási csomagja értelmében nem lehet kormányzó, kormánytag, szenátor, képviselő és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik. Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága.
Indítványozta annak megvitatását - bár nem tartja elvi kérdésnek -, hogy kikerüljön-e az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban.
Maga Putyin immár negyedik ciklusát tölti az elnöki hivatalban úgy, hogy az első két elnöki időszakát követően négy éven át kormányfő volt.
Javasolta továbbá, hogy a parlament alsóházának ne csak véleményezési, hanem az elnök által elutasíthatatlan jóváhagyási joga is legyen a miniszterelnök és a kormány többi tagjának kinevezésében.

Az államfőnek emellett jogában kell álljon a miniszterelnök, valamint a kormány, az alkotmány- és legfelsőbb bíróság tagjainak, továbbá a védelmi testületek és erőszakszervezetek vezetőinek kinevezése. A javaslat értelmében a parlament felsőháza leválthatja majd a szövetségi bírókat, az alkotmánybíróság pedig felhatalmazást kap a jogszabálytervezetek elnöki jóváhagyást megelőző normakontrolljára.

Putyin szerint az alkotmánymódosítás-csomagot népszavazásnak kell megerősítenie.

Putyin szemrevételez egy hadgyakorlatot 2013-ban

Putyin szemrevételez egy hadgyakorlatot 2013-ban

Fotó: MTI/EPA

 

Az Index az orosz Kommerszant információit idézve azt írja, Dimitrij Medvegyev kormányfő Putyinnal találkozva azt közölte, hogy "Ezek a változtatások, miután életbe lépnek – és ez minden bizonnyal megvitatásuk után meg is történik – jelentős változást hoznak nem csak az alkotmány több cikkelyében, de a hatalmi egyensúly egészében is, tekintettel a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalmat is.

E tekintetben, nyilvánvaló, hogy nekünk – Oroszország kormányának – kötelességünk lehetőséget adni az elnöknek a szükséges lépések meghozatalára és a jelen körülmények között, úgy vélem, a leghelyesebb, összhangban az alkotmánnyal, ha a teljes kormány benyújtja lemondását."

Putyin erre köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, "nem minden sikerült". Felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.