Lengyelországban ezrek tüntettek a médiatörvény módosítása ellen

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 20.

Külpol

A demonstrálók szerint a lengyel kormány új törvénye korlátozná a sajtószabadságot.

Lengyelországban több városban  tüntettek azért vasárnap este, hogy Andrzej Duda államfő ne írja alá a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvénymódosítást.

 A szejm pénteken fogadta el véglegesen a törvénymódosítást, amely szerint külföldi cégek csakis akkor kaphatnak médiaszolgáltatási engedélyt az országban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot.

Ezt sokan Lengyelország egyik legnépszerűbb, TVN24 nevű, amerikai tulajdonú, ellenzéki beállítottságúnak tartott lengyel hírtelevíziója ellen irányuló lépésként értelmezik. A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság.  

A vasárnap esti tüntetések közül a varsói elnöki palota előtt megtartott megmozduláson több ezren vettek részt, és korábban indult egy aláírásgyűjtés a TVN24 védelmében, amelyet vasárnap estig másfél millióan írtak alá a tévéadó szerint.

A Guardian beszámolójában kiemeli, hogy a törvény miatti tiltakozás nem egyetlen csatornáért szólal fel. A TVN Discovery Csoport nyilatkozata törvényt a  szabad média ellen elkövetett példátlan támadásnak tartják, a tüntetésen felszólaló Rafal Trzaskowski varsói polgármester szerint pedig:

 

Nemcsak egy csatornáról van szó. Cenzúráznák az internetet és kísérletet tennének minden független információforrás megszüntetésére. Ezt nem fogjuk hagyni

– hangsúlyozta.

A törvény hatályba lépéséhez, azt alá kell írnia Andrzej Duda lengyel államfőnek is. A legnagyobb tüntetést épp ezért az elnöki palota előtt tartották.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk