Magyarország is megszavazta a nyolcadik szankciós csomagot

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Külpol

Van olyan intézkedés is, amely az energiaszektort érinti.

A tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei elfogadták a következő, immár nyolcadik Oroszország elleni szankciós csomagot – írja a hvg.hu.

Az új szankciós csomagban további orosz termékekre rendeltek el behozatali tilalmat, bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét, valamint lehetővé tették a szankciókat azokkal szemben is, akik megkerülik a szankciókat. Ezen kívül az uniós állampolgároknak tilos lesz orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk és a kettős – polgári és katonai – felhasználású termékek kiviteli tilalmát rendelték el. Ezek repüléshez használatos termékek, elektronikai alkatrészek, speciális vegyi anyagok.

A döntést üdvözölte az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is, aki Twitter-bejegyzésében megerősítette, hogy a Kremlnek meg kell fizetnie tetteiért,

az EU pedig sosem fogadja el „Putyin színlelt népszavazásait, sem semmiféle annektálást Ukrajnában”.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán úgy kommentálta a döntést, hogy sikerült megelőzni olyan intézkedéseket, amelyek kárt okoztak volna Magyarországnak. A külügyminiszter bejegyzésében úgy fogalmazott, sikerült elérni, hogy „az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód”. Azonban sem az eredeti javaslatban, sem az arról folytatott tagállami vitában és a nyilvánosságra került álláspontokban nem volt olyan indítvány, amely a csővezetékes szállításra vonatkozott volna. És mivel a harmadik országokba irányuló szállítmányokról van szó, nem vonatkozhat arra az esetre sem, ha hajón érkezne Magyarországra szállítmány.

A külügyminiszter azt is közölte, hogy nincs szankció kivetve azokra az nyugati alvállalkozókra, akik a paksi bővítésben vennének részt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk