Juliette Binoche és Marion Cotillard is kamera előtt vágta le a haját az iráni nők iránti szolidaritásból

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Külpol

Számos a francia kulturális élet képviselője vett részt az akcióban.

Az iráni nők szabadságáért ragadott ollót, és vágott a hajába Juliette Binoche és a francia kulturális élet több más képviselője. Az Instagramon közzétett videóban az ellenállás himnuszának, a Bella Ciaónak a zenei aláfestése közben bukkan fel többek között Isabelle Adjani, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Jane Birkin és Isabelle Huppert is.

View this post on Instagram

A post shared by Juliette Binoche (@juliettebinoche)

Iránban a 22 éves Mahsa Amini halála miatt több mint két hete országszerte tüntetések zajlanak, sok iráni nő szintén videóra vette, ahogy az elnyomás ellen tiltakozásul levágja a haját.

Aminit szeptember közepén a teheráni erkölcsrendészet vette őrizetbe, amiért kilógott a haja a hidzsáb, vagyis az Iránban kötelezően előírt fejkendő alól. Nem sokkal később gyanús körülmények között kómába esett. Az iráni hatóságok szívrohamnak próbálták beállítani az esetet, ám a nő szülei szerint a lányuk egészséges volt, a halálát az okozta, hogy a rendőrök agyonverték.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.