Fegyveres orosz katonák gyűjtik be a szavazatokat a megszállt területek „népszavazásain”

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 24.

Külpol

Zelenszkij arra kérte a megszállt területeken tartózkodó férfiakat, hogy szökjenek át az ukrán oldalra az orosz mozgósítás elől.

Több egymástól független forrás is arról számolt be az elmúlt napokban, hogy fegyveres orosz katonák házról házra járnak a megszállt kelet-ukrajnai megyékben, hogy begyűjtsék a lakók szavazatait a néhány napja meghirdetett álnépszavazásokon – olvasható a Telex hírösszefoglalójában, a BBC értesüléseire hivatkozva. A „népszavazások” lényege elvileg az, hogy a helyiek dönthessenek, hozzácsatolják-e az általuk lakott területeket Oroszországhoz, a szavazások tisztaságát viszont az orosz hadseregen kívül senki nem garantálja.

A különböző beszámolókban többek között szó van arról, hogy:

  • orosz katonák a házak előtt állva szóban kérdezik meg a lakosokat, mire szavaznak, majd maguk töltik ki a szavazólapot,
  • háztartásonként csak egy szavazólapot adnak,
  • vagy a lakosoknak a katonák és az őket kísérő kollaboránsok szeme előtt kell szavazniuk.

A népszavazás érvényességét természetesen sem Ukrajna, sem a nyugati államok, sem az ENSZ nem fogja elismerni. Az egyetlen, ami változhat, az lesz, hogy mivel Oroszország saját területének fogja tekinteni a megszállt megyéket, az azok elleni ukrán ellentámadást közvetlen Oroszország elleni támadásnak fogja venni.

Az öt napig tartó álnépszavazások pénteken kezdődtek az ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alá került területeinek Oroszországhoz való csatlakozásáról. A Guardian azóta az első nap részvételi adatairól is beszámolt: a donyecki régióban pénteken 23,6 százalékos volt a részvételi arány. Az információ forrása a TASZSZ orosz állami hírügynökség, ami egy helyi tisztviselőt idézett. Az Interfax orosz hírügynökség pedig azt jelentette, hogy a zaporizzsjai területen a szavazásra jogosultak több mint 20,5 százaléka, Herszonban pedig 15 százaléka „szavazott” pénteken.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti beszédében arra kérte a megszállt területeken tartózkodó ukrán férfiakat, hogy rejtőzzenek el az orosz mozgósítás elől és szökjenek át azokra a területekre, amelyeket az ukrán hadsereg tart kézben. A szerdán bejelentett orosz mozgósítás a megszállt Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megyékre is vonatkozik, az innen besorozott ukránoknak pedig az orosz hadseregben saját honfitársaik ellen kellene harcolniuk.

(Címlapképünkön: A Luhanszki Népköztársaság egyik katonája, miután szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazáson. Fotó: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk