Már a második, korlátozások idején rendezett bulival bukik le Boris Johnson hivatala

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 11.

Külpol

Akkor rendeztek 30 fős kerti partit, amikor másoknak azt is megtiltották, hogy kettőnél többen találkozzanak. 

Kedden kiszivárgott belső feljegyzések szerint a londoni miniszterelnöki hivatalban nagyszabású kerti összejövetelt rendeztek 2020 tavaszán, a brit kormány által elrendelt első járványellenes zárlat idején. Az ügyben – amely néhány héten belül a második hasonló botrány – a Scotland Yard is felvette a kapcsolatot a kabinetirodával.

A koronavírus-járvány első hullámának megfékezésére 2020. március 23-án rendeltek el korlátozásokat, amelyek értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Ehhez képest az ITV brit kereskedelmi televízióhoz eljutott egy email, amelyben Martin Reynolds, Boris Johnson miniszterelnök személyi titkára hív meg tisztviselőket 2020. május 20-ra egy kerti partira, amikor a korlátozások még bőven érvényben voltak. 

A BBC közszolgálati médiatársaság kedden idézett forrásai szerint a rendezvényen hozzávetőleg 30-an vettek részt, köztük Johnson és felesége, Carrie Symonds is.

A BBC megkeresésére a Downing Street egyelőre nem adott felvilágosítást arról, hogy a kormányfő valóban jelen volt-e a partin.

Néhány héten belül viszont ez már a második hasonló botrány Johnson körül: decemberben ugyanis az derült ki, hogy egybehangzó sajtóértesülések szerint 2020 végén, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt újabb szigorú korlátozások megsértésével rendeztek karácsonyi partit a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Boris Johnson többször is határozottan cáfolta, hogy a Downing Street-i stáb bármilyen akkori előírást megsértett volna, de a partiról szóló értesülések azóta is makacsul tartják magukat. 

A kedden kipattant újabb botrány után a londoni rendőrség közölte, hogy "az ügyről napvilágot látott széleskörű médiabeszámolók nyomán" kapcsolatba lépett a brit kormány munkáját összehangoló kabinetirodával. A Scotland Yard egyelőre nem tért ki arra, hogy indul-e az ügyben hivatalos rendőrségi vizsgálat.

Johnson népszerűsége egyébként is jócskán megcsappant az utóbbi időben mind a párton, mind a szavazótáboron belül, ennek jele volt az is, hogy egy decemberi időközi választáson a konzervatívok elvesztették a nyugat-angliai North Shropshire választókerületet, ahol az 1830-as évek óta szinte mindig konzervatív párti képviselőt választottak, most viszont liberálisat. Az időközi választást ráadásul azért kellett kiírni, mert az eddigi képviselő komoly lobbibotrányba keveredett. 

A Konzervatív Párton belüli elégedetlenség markáns megnyilvánulása volt az is, hogy a kormány a tory frakció hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette, ellenzéki szavazatokkal tudta csak jóváhagyatni december végén a londoni alsóházban az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedéseket.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum minapi felmérése pedig azt mutatta ki, hogy a párttagságon belül Johnson támogatottságának nettó egyenlege – vagyis a támogatók és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége – mínusz 33,8. Ez Boris Johnson eddigi legrosszabb népszerűségi mutatója azóta, hogy 2019-ben miniszterelnökként hivatalba lépett.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk