"Sassoli halálával az EU meggyőződéses Európa-pártit, őszinte demokratát és jó embert veszített el"

  • narancs.hu
  • 2022. január 11.

Külpol

Így búcsúznak az EP elnökétől az EU vezető politikusai.

Szomorú nap ez Európa számára, David Sassoli, az Európai Parlament elnökének halálával az Európai Unió meggyőződéses Európa-pártit, őszinte demokratát és jó embert veszített el - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden.

Ursula von der Leyen arra reagált, hogy Sassoli súlyos betegség következtében, 65 éves korában elhunyt.

Az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében kiemelte, Sassoli mély hitű és erős meggyőződésű ember volt. Szavai szerint mindenki szerette mosolyát és kedvességét, ugyanakkor tudta, hogyan kell küzdeni mindazért, amiben hitt.

Az EP elnöke olyan ember volt, aki az igazságért és a szolidaritásért harcolt.

Von der Leyen szerint Sassoli a demokrácia és az egyesült Európa oldalán állt, több mint egy évtizedes európai parlamenti szolgálata alatt folyamatosan védte az uniót és értékeit. Azt akarta, hogy Európa egységesebb legyen, közelebb álljon az emberekhez, és még hűségesebb legyen értékeinkhez. Ez Sassoli öröksége.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében szomorúságát és megrendültségét fejezte ki az EP-elnök halála miatt. Azt írta, Sassoli őszinte és szenvedélyes európai volt, akinek emberiessége, nagylelkűsége, barátságossága és mosolya hiányozni fog.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt közölte, szomorúsággal fogadta David Sassoli halálhírét. Hangsúlyozta: az EP-elnök a demokrácia és a NATO-EU-együttműködés erős támogatója volt.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren közzétett üzenetében nagy fájdalomnak nevezte David Sassoli halálát. "Egy értékes politikust, de mindenekelőtt egy barátot, egy embert veszítettünk el, aki mások szolgálatának szentelte életét előbb az újságírás területén, majd az Európai Parlament elnökeként" - fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője kedden hajnalban tájékoztatott arról, hogy Sassoli elhunyt az olaszországi Aviano település kórházában. Az Európai Parlament elnöki kabinetje hétfőn közölte, hogy az elnököt december 26-án súlyos állapotban szállították kórházba Olaszországban. Kezelésére az immunrendszerének elégtelen működése miatt kialakult súlyos szövődmények miatt volt szükség.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk