Mariupolban hétfőn már tömegsírt kellett ásni

  • narancs.hu
  • 2022. március 9.

Külpol

Ma újabb kísérletet tesznek a civil lakosság kimentésére.

Hétfőn meg kellett ásni az első tömegsírt, 33 embert temettek el egyszerre - mondta Szerhij Orlov, Mariupol alpolgármestere a Channel 4 híradójának riportjában, amit a 444 foglalt össze.

A dél-kelet Ukrajnában található kikötővárost napok óta lövik az oroszok, problémát jelent az áram- és az élelmiszerellátás, a Channel 4 riportere szerint több száz holttest heverhet az utcákon.

Az elmúlt napokban a visszatérő ígéretek ellenére nem sikerült tömegesen evakuálni a civil lakosságot a városból, szerdán azonban az orosz és az ukrán fél megállapodása alapján Mariupolból indulhat el az egyik humanitárius folyosó. Ha az oroszok ezúttal betartják a megállapodást, akkor van remény a lakosság megmentésére, az ukrán külügyminiszter azonban még délután is arról számolt be, hogy folytatódik a város bombázása.

Szerda délutáni fejlemény, hogy a CNN értesülései szerint Kamala Harris amerikai alelnök a héten Lengyelországba látogat, hogy a lengyel elnökkel és a miniszterelnökkel tárgyalja meg többek között az Ukrajnának biztosítandó MiG-29-es vadászgépek ügyét.

A lengyel kormány korábban azt a javaslatot tette, hogy a gépeket Németországba, egy amerikai katonai bázisra szállítaná, és onnan mehetnének Ukrajnába. A Pentagon azonban első körben elutasította ezt a felvetést. 

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szintén szerda délután megerősítette, hogy az orosz hadsereg által elfoglalt csernobili atomerőmű elektromos ellátórendszere megsérült, így az erőmű jelenleg nem kap áramot.

Kuleba szerint 48 óra múlva leállhatnak az erőmű hűtörendszerei, ami nukleáris szivárgást okozhat. "Putyin barbár háborúja egész Európát veszélybe sodorja" - írta a külügyminiszter Twitter-bejegyzésében.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk