Leállt a csernobili atomerőmű, akár radioaktív szivárgás is lehetséges

  • narancs.hu
  • 2022. március 9.

Külpol

A tartalék generátorokban lévő üzemanyag mindössze 48 óra működésre elegendő.

Az ukrán kormány szerint a leállás következtében a radioaktív anyagok lehűlhetnek, akár szivárgás is lehet az oroszok által a háború első napján elfoglalt atomerőműben. Az Euromaidan Facebook-oldalán olvasható, hogy az erőmű, illetve a tilalmi zónában lévő többi létesítmény áramellátás nélkül maradt, miután az oroszok megrongálták a 750 kV-os Csernobil-Kijevszka nagyfeszültségű távvezetéket, ez komoly gondot okozhat a hűtőrendszernek.

A 20 000 kiégett fűtőanyag-kazettát túlmelegedés fenyegeti, amennyiben a hűtőfolyadék elpárolog, ez nukleáris kibocsátáshoz vezet.

A szél messzire fújhatja a radioaktív felhőt, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Oroszországban és Európa más régióban is kimutathatnak radioaktív anyagokat 

-írja a 24.hu. A térségben tartózkodók veszélyes dózisú sugárzást kaphatnak. Több mint 300 dolgozóról van szó, akik a  BBC információi szerint továbbra sem hagyhatják el az erőművet.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kedden késő este közölte, hogy nem kap adatátvitelt a csernobili atomerőműben lévő rendszereitől. Hozzátették viszont, hogy az atomerőművek általában rendelkeznek tartalék energiával, ám nem lehet megállapítani, hogy a csernobili erőműben van-e egyáltalán működőképes tartalék. Fennáll a veszélye annak, hogy a sugárzás mértéke megugrik, az üzem körüli harcok pedig ellehetetlenítették a javítások elvégzését – figyelmeztetett az ukrán kormány. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, melyben kitért arra, hogy a vészhelyzeti dízel generátorok 48 órán belül biztosítják az áramot, ezt követően lekapcsol a nukleáris üzemanyag tároló hűtőrendszere.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk