Meghiúsult az Azovsztal acélműnél a humanitárius folyosó, nemzetközi biztonsági szakértőket küldenek Csernobilba

  • narancs.hu
  • 2022. április 25.

Külpol

Oroszország figyelmeztette az USA-t, ne szállítsanak fegyvert Ukrajnába. Hírösszefoglaló az Ukrajna ellen folytatott háború legfontosabb fejleményeiről.

  • 5 ukrajnai vasútállomást lőttek az orosz erők
  • Az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat szerint az orosz erők ismételten veszélyeztették a nukleáris biztonságot.
  • Nemzetközi biztonsági szakértőket küldenek Csernobilba
  • Humanitárius folyosó megnyitását jelentette be a mariupoli acélműnél az orosz hadsereg. De az ukrán miniszterelnök-helyettes azt közölte, hogy nem állapodtak meg erről.
  • Finnország és Svédország májusban együtt kéri felvételét a NATO-ba.
  • Oroszország figyelmeztette az USA-t, ne szállítsanak fegyvert Ukrajnába

Az orosz erők mai is folytatták az ukrajnai vasúti infrastruktúra módszeres lerombolását, hétfő reggel egy óra alatt 5 vasútállomást ért támadás az ország középső és nyugati részében, a csapásoknak sebesültjei és halálos áldozatai is vannak – közölte Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság igazgatótanácsának elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Makszim Kozickij, a nyugat-ukrajnai Lviv megyei katonai adminisztráció vezetője a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz támadások következtében robbanás történt, majd tűz ütött ki a megyeszékhelytől keletre fekvő krasznei pályaudvar vontatási alállomásán.

Szerhij Borzov, a szintén nyugat-ukrajnai Vinnicja megye katonai adminisztrációjának vezetője megerősítette, hogy a régióban két városra, Zsmerinkára és Kozjatinra mértek az oroszok rakétacsapást. "Az ellenség a létfontosságú infrastrukturális létesítményekre próbál csapást mérni. Sajnos vannak halottak és sebesültek" – írta a Telegramon. Később a megyei ügyészi hivatal közölte a Facebookon, hogy a két település közelében lévő vasúti infrastruktúra elleni rakétatámadásokban öten vesztették életüket és tizennyolcan sérültek meg.

Ukrajnai h?bor?

 
Megrongálódott tank mellett megy egy férfi a Csernyihivi területen fekvő Ivanyivkában.
Fotó: MTI/EPA/Oleg Petrasjuk

A keleti országrészben lévő Harkiv megyében lévő Derhacsi melletti Bezruki faluban hárman haltak meg az orosz csapatok hétfői tűzérségi támadása következtében – közölte a kistérség önkormányzatának vezetője.  

Az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat pedig az állítja, hogy az orosz erők ismételten veszélyeztették a nukleáris biztonságot: két szárnyasrakétájuk repült el a hmelnickiji atomerőmű fölött.

Küldetést indít Ukrajnába a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), hogy megvizsgálja a csernobili atomerőművet, ami korábban a háborúban heves harcok helyszíne volt. A biztonsági szakértők csoportja kedden érkezik Csernobilba, felmérik a sugárzás szintjét, és segítenek helyreállítani a biztosítékokat és a megfigyelő rendszereket.

Fegyverszünetet és humanitárius folyosó megnyitását jelentette be a mariupoli Azovsztal acélműnél a civil lakosok elvonulása érdekében hétfőn Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes ugyanakkor azt közölte a Telegramon, hogy nem állapodtak meg az oroszokkal humanitárius folyosó kialakításában. Azt írta, fontos megérteni, hogy humanitárius folyosó mindkét oldal egyetértésével nyílhat meg. Egy egyoldalúan nyitott folyosó nem garantál biztonságot, vagyis nincsen humanitárius folyosó. Így hát a mariupoli acélműnél az ostrom alatt álló civilek kimenekítésére javasolt humanitárius folyosó meghiúsult.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői videóüzenetében kijelentette, hogy "az orosz megszállók, akik a legnagyobb ortodox ünnepen ontják az ukránok vérét, bebizonyították, hogy a humanizmus és a keresztény erkölcs nem róluk szól". "Oroszországnak húsvéti tűzszünetet ajánlottunk fel. Az ortodox világ azonban láthatta, hogy a húsvét semmit sem jelent az orosz megszállóknak. Számukra ez csak egy pirosbetűs dátum a naptárban, amihez külön szavak, különleges viselkedés kell, de nem az, amit hitnek hívnak, és nem az, amit keresztény jóságnak neveznek. Az orosz hadsereg ezt a húsvétot nemcsak a naptárban tette pirossá, hanem vérvörösre festette. A keresztények nem tennék ezt, ha lehetőségük lenne békét teremteni. Gyertyát tartani a kezünkben a templomban még nem jelenti azt, hogy keresztények vagyunk. A húsvéti ételt minden évben megszenteltetni kevés ahhoz, hogy embernek, kereszténynek tartsuk magunkat" – fogalmazott az államfő, kiemelve, hogy húsvét vasárnap Ukrajna egész területén légiriadók voltak.

Ukrajnai h?bor?

 
Kerékpáros férfi átkel egy oroszok által lebombázott hídon Kijev szomszédságában.
Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Irina Venegyiktova ukrán főügyész az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy hivatala adatai szerint eddig 3818 civil vesztette életét és több mint négyezren sérültek meg az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúban. Megjegyezte, hogy az ügyészség rendelkezésére álló adatok éppúgy hiányosak, mint az ENSZ statisztikájában lévők, mivel nem szerepelnek bennük azok, akik a körbezárt Mariupolban estek áldozatul, illetve Kijev megye azon helyein, ahová hivatalának munkatársai még nem tudtak eljutni.

A kijevi vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 21 900 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 181 orosz repülőgépet, 154 helikoptert, nyolc hadihajót, 884 harckocsit, 2258 páncélozott harcjárművet, 411 tüzérségi és 69 légvédelmi rendszert, valamint 149 rakéta-sorozatvetőt.

Az ukrán légierő keleti parancsnoksága közölte, hogy az előzetes információk szerint Harkiv megye fölött lelőttek hétfőn egy Szu-34-es orosz vadászrepülőgépet.

Finnország és Svédország májusban együtt nyújtja be NATO-csatlakozási kérelmét – jelentette az Iltalehti című finn és az Expressen című svéd tömeglap a témához közel álló forrásokra hivatkozva hétfőn.

Oroszország figyelmeztetést küldött az USA-nak, amelyben felszólították az amerikai felet, ne küldjön több fegyvert Ukrajnának – mondta Anatolij Antonov, Moszkva washingtoni nagykövete az állami Rosszija 24 televíziócsatornának. 

„Hangsúlyoztuk, hogy elfogadhatatlan ez a helyzet, hogy az Amerikai Egyesült Államok fegyvereket önt Ukrajnába, és követeltük ennek a gyakorlatnak a megszüntetését” – mondta Antonov az interjúban. Antonov szerint az Egyesült Államok fegyverszállítmányai tovább súlyosbítanák a helyzetet, és növelnék a konfliktus tétjét.

Az Egyesült Államok külügy- és védelmi miniszterei az éjszaka Ukrajnában találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és megállapodtak abban, hogy újabb 300 millió dollárral járulnak hozzá az ország védelméhez.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.