Kim Dzsong Un: Észak-Korea nem fog habozni a nukleáris fegyverek bevetésével

  • narancs.hu
  • 2022. április 26.

Külpol

Amennyiben alapvető érdekei sérülnek – jelentette ki a távol-keleti diktátor.

Az észak-koreai hadsereg nukleáris fegyverzetének „megerősítésére és fejlesztésére” tett ígéretet Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy phenjani katonai parádén – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség beszámolója alapján szerdán az MTI. Kim Dzsong Un a hadsereg alapításának 90. évfordulója alkalmából rendezett díszszemlén beszélve hangsúlyozta: tekintettel az aggasztó politikai és katonai helyzetre gyorsított ütemben fejlesztik a hadsereg nukleáris fegyvertárát, amelyet egyúttal „a nemzet erejének” nevezett.

Legfontosabb szerepe az elrettentés, de Phenjan nem fog habozni bevetni őket, amennyiben alapvető érdekei sérülnek – fogalmazott Kim Dzsong Un.

Tudósításában a KCNA – jóllehet képeket nem közölt – leszögezte, hogy a díszszemlén bemutatták a Hvaszong-17 interkontinentális ballisztikus rakétát, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer. Amerikai és dél-koreai tisztségviselők arra figyelmeztettek, a fegyvert Phenjan akár „élesben” is bevetheti, hogy kémműholdat juttasson el vele a világűrbe. Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja és az ENSZ vonatkozó határozatainak megsértése lenne.

Észak-Korea 2017-ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Ám miután zátonyra futottak a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások, amelyeket Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, Kim Dzsong Un arra figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

LÁZÁR JÁNOS FIDESZ-KDNP ÖNKORMÁNYZATOK ÖNKORMÁNYZATOK ÖNÁLLÓSÁGA CSONGRÁD-CSANÁD MEGYE MÁRTÉLY PUTZ ANITA TÚSZ

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANKirúgták a DK szolnoki elnökét

Kirúgták a DK szolnoki elnökét

NEKED AJÁNLJUK

Neked ajánljuk