Megrendezték az orosz újságíró „halálát”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. május 30.

Külpol

Arkagyij Babcsenko orosz újságíró egy hónapja szerzett tudomást az ellene készülő merényletről az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársaitól, akik arra kérték, hogy működjön együtt velük halála „eljátszásában”. Ezt az újságíró mondta el szerdán Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyet Vaszil Hricak SZBU-vezetővel közösen tartottak.

Babcsenko kifejtette, hogy a műveletet két hónapon át tervelte ki az SZBU, neki egy hónappal előtte szóltak, így – szavai szerint – nem volt más választása, mint együttműködni. 
„Megmentették az életemet, de ami a legfontosabb, hogy ezáltal sokkal súlyosabb terrorcselekményeket is megakadályoztak, amelyekre ezek az emberek készültek” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a merénylet megrendelőjének volt egy útlevélfotója róla, ami csak az útlevélirodának lehetett a birtokában, így ez szerinte bizonyítja, hogy orosz állami szerveknek közük van az ellene irányuló gyilkossági kísérlethez.

Petro Porosenko ukrán elnök időközben megígérte, hogy országa védelmet nyújt Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságírónak és családjának, miután az orosz titkosszolgálatok szerinte  az életére törtek.

„Nem valószínű, hogy Moszkva  lecsillapodik, ezért utasítást adtam, hogy védjék meg Arkagyijt és a családját” – indokolta a védelmet az ukrán elnök, aki Twitter-üzenetben azt is hangoztatta, hogy az ukrán rendvédelmi szervek napról napra egyre erősebbek az orosz agresszió elleni küzdelemben.
Moszkva szerint ugyanakkor a Babcsenko-ügy csak propagandaeszköz Kijev kezében.

A kedden „megölt” orosz újságíró, Arkagyij Babcsenko, akinek halálhíre bejárta a nemzetközi sajtót, Vaszil Hricak, az SZBU vezetőjének sajtótájékoztatóján sétált ki a függöny mögül, miután Hricak közölte, hogy megoldották a Babcsenko-gyilkosságot.

A terv azért kellett, mert a nyomozóik azonosítottak egy ukrán állampolgárt, akit állítólag 40 ezer dollárnyi pénzért felbérelt az orosz titkosszolgálat, hogy ölje meg Babcsenkót. Ő a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél. 30 ezer dollárt ígért neki, ebből 15 ezret át is adott előlegként. A gyilkolással megbízott férfi azonban együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót – miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről – a hatóságok őrizetbe vették.

Figyelmébe ajánljuk