Leállíttatnák az aranyvízumokkal való üzletelést

  • MTI
  • 2018. május 30.

Külpol

Nem pusztán diszkriminatívak, hanem a korrupció melegágyai is a befektetésért cserébe uniós állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt biztosító tagországi vízumrendszerek, ezért nagyobb átláthatóságra és szigorúbb ellenőrzésre van szükség elbírálásuk esetében – jelentették ki az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön szerdán.

Az úgynevezett aranyvízumprogramokról folytatott EP-vitán a képviselők úgy vélekedtek, hogy a gazdasági alapú vízumrendszerek kiskaput nyitnak a pénzmosás és az adóelkerülés felé, és veszélyeztetik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet. Több képviselő aggodalmát fejezte ki a programok nyomában felerősödő korrupció és bűnözés miatt, és úgy vélekedett, hogy a rendszer ellentétes az unió értékeivel.

A megvásárolható letelepedést biztosító vízumokra vonatkozó szabályzás országonként más, de a jövendő állampolgároktól általában jelentős pénzbeli hozzájárulást, ingatlanvásárlást, és időnként államkötvény-befektetést követel.

Az uniós parlament már 2014 januárjában elítélte az egyes tagállamokban működő aranyvízumprogramokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül uniós állampolgárságot árulnak nem uniós személyek számára. Az EP akkor felszólította az Európai Bizottságot, hogy ellenőrizze: összhangban vannak-e ezek a programok az uniós szabályzással.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője szerint Magyarországon kormányközeli magánvállalkozások kezébe adták „az üzletet”, ami jelentős mértékben növelte a korrupció veszélyét és a biztonságpolitikai fenyegetettséget. Visszatetszőnek nevezte a tevékenységet egy olyan ország esetében, amely – mint írta – „egyetlen menekültet sem akar befogadni, miközben majd 20 ezer letelepedési kötvényt adott el. Az állampolgársággal való üzletelést be kell fejezni, amely sem politikailag, sem morálisan nem tartható fenn” – fogalmazott a képviselő.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szintén az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában kijelentette, Európának elege van azokból, akik biztonságát pénzért árult uniós állampolgársággal veszélyeztetik. „A vitatott rendszer leginkább kirívó és gátlástalan példáját az Orbán-kormány állampolgársági kötvénybiznisze jelenti”, amely által „Orbánék személyes gazdagodásukat az ország és egész Európa alapvető biztonsági érdekei elé helyezik” – fogalmazott.
Mindez az uniós értékek és érdekek súlyos megsértését, a kormányzati korrupciót, a nemzetközi bűnözés elősegítését jelenti – tette hozzá a szocialista képviselő.

Figyelmébe ajánljuk