Megszavazták Kubában az azonos neműek házasságát

Külpol

Népszavazáson döntöttek a családjogi reformról, mely az örökbefogadást is lehetővé teszi az azonos nemű pároknak, de például engedélyezi a béranyaságot is.

Kubában népszavazáson elfogadták a családjogi törvény átfogó reformját, amely egyebek között lehetővé teszi az azonos neműek házasságát és meleg pároknak az örökbefogadást, valamint kiterjeszti a gyerekek és a nagyszülők jogait – közölték hétfőn a havannai hatóságok.

A több mint 400 törvénycikkelyt tartalmazó szabályozást a szavazók 66,9 százaléka támogatta 33,1 százalék ellenében – ismertette Alida Balseiro Gutiérrez, az országos választási tanács vezetője az állami sajtónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy néhány térségben még nem dolgozták fel a leadott szavazatokat.

Az új szabályozás az említettek mellett engedélyezi a béranyaságot, kiszélesíti a nagyszülők jogait unokáik vonatkozásában, intézkedéseket tartalmaz az idősek védelmére, valamint a nemi alapú erőszakkal szemben.

A csomagot már korábban jóváhagyta a kubai parlament, és támogatta Miguel Díaz-Canel kubai elnök is.

A reformok egyik legfőbb támogatója Mariela Castro volt, az országos szexuális felvilágosítási központ igazgatója, Raúl Castro korábbi elnök lánya és Fidel Castro egykori kubai vezető unokahúga. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.