Morawiecki uniós pénzügyi támogatást szorgalmaz a menekültek befogadására

Külpol

Lengyelország több, mint 2 millió ukrajnai menekültet fogadott be eddig.

Az ukrajnai menekültek befogadását segítő uniós pénzügyi támogatást szorgalmazott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn a belga hivatali partnerével, Alexander De Croóval közös varsói sajtóértekezleten.

Lengyelország több, mint 2 millió ukrajnai menekültet fogadott be - erősítette meg a kétoldalú tárgyalásokat követő sajtókonferencián Morawiecki. Aláhúzta: a befogadást emberségesen bonyolítják.  

Az ukrajnai háború kezdete óta tartó menekültáradat óriási mértékben terheli meg Lengyelországot, ahol szintén a civil segítőkre és egyszerű állampolgárokra hárul a menekültek fogadásának nagy része. Erről is közöltünk cikket print kiadásunk legutóbbi számában:

Arra szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy támogassa a lengyelországi befogadást úgy, ahogyan ezt a múltban Törökország esetében tette. A lengyel kormányfő ezzel az EB 2016-ban létrehozott, 6 milliárd eurós pénzügyi alapjára utalt, amellyel a migrációs válság törökországi kezelését segítették.

 Varsó eddig "saját lehetőségei keretében" állja az ukrajnai menekültek befogadásának költségeit - hangsúlyozta Morawiecki, hozzátéve: kormánya "egyre intenzívebb" párbeszédet folytat az EB-vel annak érdekében, hogy ez ügyben Lengyelországra vonatkozóan is érvényesüljön az uniós rendszer.

Múlt héten a lengyel sajtó Johannes Hahn uniós költségvetési és igazgatási biztos európai parlamenti felszólalását idézte, mely szerint "még túl korai" lenne konkrét, a Törökországnak odaítélthez hasonló pénzügyi támogatást előirányozni az ukrajnai menekülteket befogadó uniós tagállamoknak.

Morawiecki a Moszkvával szemben az ukrajnai háború miatt kivetett szankciók fokozása mellett foglalt állást.

Az olyan brutális rendszerrel, mint amilyen a moszkvai fasiszta rezsim, nem lehet tárgyalni, hanem rá kell kényszeríteni, hogy hagyjon fel a háborús brutalitással

– fogalmazott, aláhúzva az egész Európai Unió hatékony fellépésének fontosságát.

Alexander De Croo szükségesnek látta, hogy a jelenlegi uniós szankciócsomagok után újabbakat is foganatosítsanak. Még jobban meg kell  nehezíteni Oroszország hozzáférését a pénzügyi piacokhoz - emelte ki a belga kormányfő. Fontosnak nevezte az energetikai átalakítást, a függetlenedést az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A belga szövetségi kormányfő hangsúlyozta a háborús bűntettek elkövetéséért felelős személyek felelősségre vonásának szükségességét is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk