Zelenszkij: Az oroszok vegyi fegyvert vethetnek be Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2022. április 12.

Külpol

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok csak mosolyognak minden olyan szankción, amely nem érinti az olajat. 

Az orosz hadsereg több tíz-, ha nem százezer veszélyes tárgyat, fel nem robbant lövedékeket és aknákat hagyott hátra azokon a területeken, ahonnan visszavonult – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő hajnali bejelentkezésében. Az ukrán csapatok naponta több ezer ilyen tárgyat ártalmatlanítanak. 

Az elnök szerint mindent megtettek azért az oroszok, hogy a megszállás utáni visszatérés a legveszélyesebb legyen; jelenleg Ukrajna az aknákkal legjobban szennyezett ország a világon, amit szintén háborús bűnnek tekint. Arról is beszélt, hogy a Kreml egyik szócsöve kijelentette, vegyi fegyvereket vetnek be Mariupolban az oroszok, amit „a lehető legkomolyabban veszünk”.

Hozzátette, az Európai Unió részéről az Oroszország elleni olajembargó kötelező, ugyanis Moszkvában mosolyognak minden olyan szankción, amely nem érinti az olajat. Továbbá több fegyverre van szüksége az ukrán haderőnek, hogy vissza tudják verni az orosz csapatoknak. Végül köszönetet mondott azoknak az államoknak és politikusoknak, akik segítséget nyújtottak Ukrajnának. 

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere arról beszélt egy interjúban, hogy több mint 10 ezer civil halhatott meg a kikötővárosban, de a halálos áldozatok száma meghaladhatja a 20 ezret is. Egy civil teherhajót is elfoglaltak az oroszok Mariupol közelében.  Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az orosz katonák vegyi fegyvereket is használtak volna a kikötővárosban, de az amerikai külügy és az ukrán vezetés is tart ettől.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden találkozik Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel, hogy az ukrajnai helyzetről és a nyugati szankciókról tárgyaljanak. Lukasenka szerint igazságtalanul bélyegezték az országot meg az „agresszok cinkosának”, miközben korábban több tízezer orosz katona Fehéroroszország felől támadta meg Ukrajnát. 

Az ukrán hadsereg közleménye szerint Oroszország először Mariupol ellenőrzését próbálja meg átvenni, azt követően fordul rá a donyecki régióra. Az ukrán katonák az elmúlt 24 órában hat orosz támadást hiúsítottak meg Donyeckben és Luhanszkban, de Harkiv továbbra is részben be van kerítve. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk