Napelemparkkal biztosítja a közintézmények energiaellátását Brassó

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 14.

Külpol

A beruházásnak köszönhetően a közvilágításhoz szükséges energia 90 százalékát lesz képes előállítani a város.

Harmincöt hektáron épít napelemparkot a közintézmények és közterek energiaellátásának biztosításához Brassó önkormányzata – jelentette be kedden Allen Coliban polgármester.

A romániai nagyváros elöljárója a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az önkormányzat megnyerte az erre a célra igényelt 40 millió lejes (3,12 milliárd forint) európai uniós támogatást. Posztjában úgy fogalmazott:

 „Brassó maga állítja elő, ingyen, a saját zöld energiáját.”

A bejegyzés szerint a Méhkertek (Stupini) külvárosban tervezett napelempark a középületek áramellátásához és a közvilágításhoz szükséges energia 90 százalékát lesz képes biztosítani. Az iskolák, óvodák, napközik, kulturális intézmények is innen kapják a villanyáramot, de a közeli brassópojánai sípályák működtetéséhez szükséges műhavat is ezzel állítják elő.

Allen Coliban emlékeztetett: 2021 szeptemberében Brassó vállalta, hogy tíz év alatt 55 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását, és 2050-re klímasemleges várossá válik. A most bejelentett 108 millió lej (8,4 milliárd forint) értékű beruházás finanszírozásának 45 százalékát biztosítja az unió, 55 százalékát az önkormányzat állja. A 35 hektáros területen 30 770 napelemet szerelnek fel.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Vekerdy Tamás: „Ordító dilettantizmus tombol”

  • Orosz Ildikó

Vekerdy Tamás nyolcvan éves volt 2015-ben, amikor interjút készítettünk vele. A legnépszerűbb pszichológust, gyereknevelőt az oktatási helyzetről is kérdeztük, ami azóta sem változott sokat. Hacsak nem romlott.