Nem került napirendre a Fidesz kizárása Néppárt frakcióülésén
weber_top_story_lead.jpg

Nem került napirendre a Fidesz kizárása Néppárt frakcióülésén

  • MTI
  • 2019. március 6.

Külpol

Csak a Fideszen múlik, hogy maradnak-e a Néppártban. Weber szerint a Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget.

A Fidesz nem mutat kompromisszumkészséget, pedig a következő napok az utolsó esélyt jelentik számára, hogy megmutassa, kész az Európai Néppárt része lenni, amelyre a kompromisszumok keresése a jellemző  - mondta  az EPP frakcióvezetője a PAP lengyel hírügynökség szerdán közzétett cikkében.
Weber az EPP számára megterhelőnek nevezte a Fidesz által „az utóbbi időben tett lépéseket", többek között abszurdnak minősítve a CEU helyzetét. Jelezte: március 20-áig a frakció törekedni fog a problémák megoldására.
„Minden Budapest, illetve a Fidesz magatartásán múlik" - húzta alá. „Nekik kell jelezniük, hogy maradni szándékoznak az EPP-ben" - fűzte hozzá. Felidézte: az EPP alapítói „mindig az együttműködés és a kompromisszum mellett álltak ki". 
Ehhez viszont kétoldalú készség szükséges - jegyezte meg.

„Meg kell mondanom, hogy most sem a Fidesz, sem Orbán Viktor részéről nem látok kompromisszumkészséget" - fogalmazott Weber.
Szerinte a következő napok utolsó esélyt jelentenek a Fidesznek, hogy "megmutassa arra való hajlandóságát, hogy azon család része legyen, amelyben kompromisszumokat kötnek".     "Március 20-áig az összes megoldás az asztalon van" - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy az EP-választások után feltehetőleg a mainál kevesebb mandátummal rendelkező EPP nyit-e új pártok, például a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felé, Weber leszögezte: a frakció lengyelországi partnere az ellenzéki Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt.

 

Neked ajánljuk