Netanjahu: Izrael kitűzte a Rafah elleni offenzíva időpontját

  • narancs.hu
  • 2024. április 9.

Külpol

Az egyiptomi határon fekvő városban több mint 1,5 millió palesztin menekült húzza meg magát.

Izrael kitűzte a Gázai övezet déli részén található Rafah megtámadásának időpontját

írjaBBC Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentése alapján. 

Netanjahu beszédében nem árulta el a pontos dátumot, csak annyit mondott, hogy a tervezett offenzíva "az ottani terrorista zászlóaljak felszámolásához" és "a teljes győzelemhez" szükséges.

A miniszterelnök beszédét követően

Izrael közölte, 40 ezer sátrat vásárol, hogy felkészüljön a több százezer palesztin evakuálására Rafah városából.

Az izraeli kormány már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy katonai műveletet kíván indítani az egyiptomi határon fekvő város ellen, ahol több mint 1,5 millió, a Gázai övezet északibb területeiről elmenekült palesztin húzza meg magát.

  
Az izraeli légicsapások miatt otthonukból elmenekült palesztinok tábora a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, az egyiptomi határ közelében
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Azóta a világ vezetői közül többen is arra szólították fel Izraelt, hogy ne vonuljon be hadseregével a városba, ne indítson ellene támadást. Egyiptom, Franciaország és Jordánia vezetői kedden közös felszólalással figyelmeztették Izraelt, hogy az offenzíva "veszélyes következményekkel" járna, és "regionális eszkalációval fenyegetne". 

Mindeközben Egyiptomban folytatódtak a Hamász és Izrael közötti tárgyalások a túszok és foglyok cseréjéről és a tűzszüneti megállapodásról. Erről Netanjahu úgy fogalmazott: "részletes jelentést kaptam a kairói tárgyalásokról, folyamatosan dolgozunk céljaink elérésén, mindenekelőtt a túszok szabadon bocsátásán és a Hamász feletti teljes győzelem elérésén".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk