Szabad Európa: májusban Magyarországra jöhet a kínai elnök

  • narancs.hu
  • 2024. április 9.

Külpol

Tavaly októberben találkoztak Pekingben Orbán Viktorral.

Hszi Csin-ping május 5-én érkezik Franciaországba két napra, majd Belgrádba látogat, utána jön Budapestre

írjaSzabad Európa, két egymástól független forrására hivatkozva.

Eddig annyi volt hivatalos, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök február végén bejelentette be, hogy Belgrádba látogat a kínai elnök – ám akkor konkrét dátumról még nem tett említést.

A lap emlékeztet, Hszi Csin-ping legutóbb 2009 októberében, még a Kínai Népköztársaság alelnökeként tett négynapos hivatalos látogatást Magyarországon. Akkor Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök fogadták.

A kínai elnök látogatásáról kérdezték a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a kínai nagykövetséget is, ám egyelőre egyik fél sem válaszolt. Amennyiben megtörténik a találkozó, az a nyolcadik lesz a két vezető között.

Orbán Viktor legutóbb tavaly októberben találkozott Hszi Csin-pinggel, akkor Pekingben. "Magyarországban Kínának továbbra is jóbarátjaként létezik Közép-Európában, az együttműködéshez Budapest nagy reményeket fűz" – mondta akkor, majd alig két hónapra rá jelentették be, hogy a BYD Szegeden épít gyárat. A megbeszélés után a miniszterelnökök jelenlétében több kormányközi megállapodást írtak alá, köztük a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út kezdeményezés kiemelt kétoldalú projektjeit, az oktatási, valamint az ipari és befektetési együttműködési programot, továbbá megállapodást a gazdaság- és a technológiafejlesztésről, a digitális gazdaságról és a klímavédelem területén. Ezekről azóta sem tudni különösebbet azon kívül, hogy aláírták.

Orbán pekingi útja nem emiatt lett nevezetes, hanem azért, mert a háború kitörése óta az uniós vezetők közül elsőként (és eddig egyedüliként) találkozott Vlagyimir Putyinnal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk