Netanjahu szerint nincs más megoldás, végre kell hajtani a rafahi támadást

  • narancs.hu
  • 2024. március 20.

Külpol

Az izraeli miniszterelnök eltökélt, nem lát alternatívát. Joe Biden meg igyekszik lebeszélni erről a tervről.

Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök aggályai ellenére továbbra is

eltökélt szándéka, hogy szárazföldi inváziót hajt végre a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában

– ahol mint ismert, sok délebbre menekült palesztin talált menedékre.

Az izraeli miniszterelnök világossá tette az amerikai elnöknek, hogy be akarják fejezni ezeknek a zászlóaljaknak a felszámolását a városban, és "erre nincs más megoldás, mint a szárazföldi támadás" – írja a The Guardian.

Biden és Netanjahu hétfői megbeszélése után a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan kijelentette, az Egyesült Államok szerint Rafah megrohamozása hiba lenne, Izrael más eszközökkel is elérheti katonai céljait.

Úgy tűnik, Netanjahu "az amerikai elnök iránti tiszteletből" a művelet elrendelése előtt még meghallgatja az Egyesült Államok javaslatait a rafahi civil lakosság védelméről. Azt mondta azonban, hogy

nem lát alternatívát a szárazföldi offenzívával szemben, ha Izrael el akarja érni célját, a Hamász megsemmisítését.

Izraeli tisztviselők szerint az egyiptomi határon fekvő Rafah a Hamász utolsó nagy fellegvára Gázában. Becslések szerint 1,5 millió palesztin – a gázai lakosság több mint fele – menekült Rafahba a harcok elől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk