Norvégia, Spanyolország és Írország is el fogja ismerni az önálló palesztin államot

  • narancs.hu
  • 2024. május 22.

Külpol

Az izraeli külügyminiszter szerint a lépés „a szélsőségességet és az instabilitást táplálja”.

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök szerdán reggel bejelentette, hogy országa el fogja ismerni a palesztin államot, majd nem sokkal később Írország és Spanyolország is hasonló bejelentést tett – írja a BBC beszámolója alapján a Telex.

A norvég miniszterelnök szerint az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen alternatívája az, hogy „két állam egymás mellett él békében és biztonságban”.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerda délelőtt szintén bejelentette, hogy országa május 28-án fogja elismerni a palesztin államot. „Sok okból fogjuk elismerni Palesztinát, ezt három szóban foglalhatjuk össze: béke, igazságosság és következetesség. Biztosítanunk kell, hogy a kétállami megoldást tiszteletben tartsák, kölcsönös biztonsági garanciákat kell nyújtani. Alapvető fontosságú, hogy a két fél tárgyaljon a békéről, ezért ismerjük el Palesztinát” – mondta Sanchez.

„A tartós béke csak egy szabad nép szabad akarata alapján biztosítható”

– ezt már Simon Harris ír miniszterelnök mondta, aki szintén bejelentette, hogy országa elismeri az önálló palesztin államot.

Az izraeli külügyminisztérium a norvég miniszterelnök szavaira reagálva arra figyelmeztetett, hogy a lépés „a szélsőségességet és az instabilitást táplálja”, és visszahívja norvégiai és írországi nagyköveteit. „Világos üzenetet küldök Írországnak és Norvégiának: Izrael nem hátrál meg azokkal szemben, akik aláássák szuverenitását és veszélyeztetik biztonságát. Izrael nem fogja ezt csendben végigcsinálni, súlyos következményekkel jár majd. Ha Spanyolország megvalósítja a palesztin állam elismerésének szándékát, hasonló lépést teszünk ellene” – mondta Israel Katz külügyminiszter.

Az ENSZ legalább 140 tagja már elismeri a palesztin államiságot, mások azonban – köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – hivatalosan nem. Palesztinának 2012 óta megfigyelői státusza van az ENSZ Közgyűlésben, de nem tagja az ENSZ-nek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk