Norvégia, Spanyolország és Írország is el fogja ismerni az önálló palesztin államot

  • narancs.hu
  • 2024. május 22.

Külpol

Az izraeli külügyminiszter szerint a lépés „a szélsőségességet és az instabilitást táplálja”.

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök szerdán reggel bejelentette, hogy országa el fogja ismerni a palesztin államot, majd nem sokkal később Írország és Spanyolország is hasonló bejelentést tett – írja a BBC beszámolója alapján a Telex.

A norvég miniszterelnök szerint az izraeli-palesztin konfliktus egyetlen alternatívája az, hogy „két állam egymás mellett él békében és biztonságban”.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerda délelőtt szintén bejelentette, hogy országa május 28-án fogja elismerni a palesztin államot. „Sok okból fogjuk elismerni Palesztinát, ezt három szóban foglalhatjuk össze: béke, igazságosság és következetesség. Biztosítanunk kell, hogy a kétállami megoldást tiszteletben tartsák, kölcsönös biztonsági garanciákat kell nyújtani. Alapvető fontosságú, hogy a két fél tárgyaljon a békéről, ezért ismerjük el Palesztinát” – mondta Sanchez.

„A tartós béke csak egy szabad nép szabad akarata alapján biztosítható”

– ezt már Simon Harris ír miniszterelnök mondta, aki szintén bejelentette, hogy országa elismeri az önálló palesztin államot.

Az izraeli külügyminisztérium a norvég miniszterelnök szavaira reagálva arra figyelmeztetett, hogy a lépés „a szélsőségességet és az instabilitást táplálja”, és visszahívja norvégiai és írországi nagyköveteit. „Világos üzenetet küldök Írországnak és Norvégiának: Izrael nem hátrál meg azokkal szemben, akik aláássák szuverenitását és veszélyeztetik biztonságát. Izrael nem fogja ezt csendben végigcsinálni, súlyos következményekkel jár majd. Ha Spanyolország megvalósítja a palesztin állam elismerésének szándékát, hasonló lépést teszünk ellene” – mondta Israel Katz külügyminiszter.

Az ENSZ legalább 140 tagja már elismeri a palesztin államiságot, mások azonban – köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – hivatalosan nem. Palesztinának 2012 óta megfigyelői státusza van az ENSZ Közgyűlésben, de nem tagja az ENSZ-nek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.

Üldöznek majd benneteket

Ha valaha is társadalmunk aktuális közérzetéről akarunk tájékozódni, érdemes egy pillantást vetni a független, kortárs (film)művészetre, amely nemcsak azt mutatja meg, milyen problémák gyötörnek minket, hanem azt is, hogy azok hova vezetnek.