Orbán beruházást kér a rakétákért cserébe

  • narancs.hu
  • 2019. február 11.

Külpol

A miniszterelnök a „valamit-valamiért” elvet követi.

Magyarország egy katonai reptérfejlesztést és egy termelő beruházást is kér a norvég-amerikai Kongsberg-Raytheon közép hatótávolságú föld-levegő rakétarendszerének megvásárlásáért cserébe. Az amerikai törvényhozás még korábban megszavazott egy 55 millió dolláros (kb. 15 milliárd forint) támogatást a magyar katonai infrastruktúra fejlesztésére. Így az Egyesült Államok adna pénzt a kecskeméti katonai repülőtér fejlesztésére.

A Privátbankár információi szerint Orbán Viktor a mai tárgyalásokon ezenfelül egy termelő beruházást is kér a megrendelésért cserébe.

Mint arról a Magyar Narancs is beszámolt, ma Budapestre érkezik az amerikai külügyminiszter Mike Pompeo. Az amerikai diplomata a kormánnyal folytatott tárgyalások előtt a hazai civil szervezetek képviselőit is felkeresi.

Így találkozik a Transparency International képviselőivel is, amely éppen a napokban állapította meg éves jelentésében, hogy az autokrácia megerősödése hatalmas korrupcióhoz vezetett Magyarországon és Törökországban.

A Privátbankár szerint az is figyelemre méltó, hogy a hétvégén az amerikai külügyminisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott egy leiratot, amely rögzíti két magasrangú külügyi vezető háttérbeszégetését meg nem nevezett újságírókkal. A diplomáciai vezetők a beszélgetés során hazánk oroszbarát vezetéséről és a Putyin felé való egyre erősebb elkötelezettségről értekeztek.

A leirat szerint Washington növelni kívánja jelenlétét és befolyását a térségben, ennek keretében pedig az amerikai külügyminisztérium idén számos kezdeményezést fog bejelenteni, amely segíti a korrupció elleni harcot, valamint támogatást nyújt a független újságírásnak.

A hazai energiapolitika is terítéken lesz, „különösen Paks és a Török Áramlat magyar támogatása”, továbbá a horvátországi Krk LNG terminálja, amely az amerikaiak szerint csak akkor lehet sikeres, ha Magyarország is támogatja.

Figyelmébe ajánljuk