Orbánék elvesztették a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos pert

  • narancs.hu
  • 2021. június 3.

Külpol

A jelentés elfogadásával indult eljárás nagy kérdése az volt: fenyegeti-e rendszerszintű veszély a jogállamiságot Magyarországon?

Elvesztette a magyar kormány a Sargentini-jelentés kapcsán indított pert az EU Bíróságán, vagyis az Európai Parlament jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodó szavazatokat, mikor elfogadta a hetes cikk szerinti eljárást elindító állásfoglalást - írja a hvg.hu.

A lap emlékeztet rá: az Európai Parlament 2018. szeptember 12-én fogadta el a Sargentini-jelentést, amellyel elindította a hetes cikk szerinti eljárást, azaz – az EU történetében első alkalommal –az EP felkérte az Európai Unió Tanácsát, hogy vizsgálja meg: fenyegeti-e rendszerszintű veszély a jogállamiságot az egyik uniós országban.

"A politikailag kényes hetes cikk szerinti eljárás gyakorlatilag megrekedt a Tanácsban: se a folytatáshoz, se a lezáráshoz nincs meg a szükséges politikai többség. Az Európa-ügyi miniszterek június 22-én veszik az ügyet ismét napirendre" - írja a hvg.hu.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk