Orosz légvédelmi rendszert semmisítettek meg az ukrán erők a Krímben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 30.

Külpol

Az ukrán vezérkar hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg egy nap alatt mintegy 860 katonát vesztett.

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert hétfőre virradóra az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget nyugati részén – erősítette meg az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának stratégiai kommunikációs központja a Telegram közösségi oldalon.

A támadásról korábban beszámoló média szerint az Olenyivka falu közelében lévő bázis ellen hajtották végre a csapást, amelyben 17 orosz katona megsebesült. Az ukrán légierő azt közölte a Telegramon, hogy az éjjel az orosz erők 12 Sahid drónnal és két H-59 manőverező robotrepülőgéppel támadták Ukrajnát, de az ukrán erők valamennyik a levegőben megsemmisítették.

Odessza megye ügyészsége arról tájékoztatott, hogy az orosz erők csapást mértek a megyeszékhely közelében egy hajójavító üzemre, a támadásban négy munkás megsebesült. Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz csapatok éjfél körül csapást mértek a megyeszékhelyre, és az ágyúzások következtében tűz ütött ki egy társasház kilencedik emeletén. A tűzben egy 85 éves nő életét vesztette, egy másik áldozatot pedig égési sérülésekkel és füstmérgezéssel láttak el.

Herszont napközben is orosz támadás érte, egy buszra nyitottak tüzet, aminek következtében heten megsebesültek.

Herszon megyében az orosz erők a beriszlavi járásban lévő egyik településre is csapást mértek két irányított légibombával – közölte a régió kormányzói hivatala. A közlemény szerint menekülés közben sérüléseket szenvedett egy nő és egy férfi, mindkettőjüket kórházba szállították. A településen magánházak és egy kápolna rongálódott meg.

Az orosz hadsereg hétfőn napközben rakétatámadást intézett Zaporizzsja peremvidékén egy település ellen, aminek következtében egy szociális infrastrukturális létesítmény megsemmisült – adta hírül a megyei kormányzó Telegramon. Hozzátette, hogy a katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen dolgoznak, áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy

a Donyeck megyei Bahmut térségében az orosz csapatok jelentősen megerősítették katonai jelenlétüket, és a védekezésről támadásra tértek át.

„Az ellenség akcióit sűrű tüzérségi és aknavetőtűz támogatja. A kamikaze drónok használata folyamatosan növekszik. Ugyanakkor katonáink szakszerű és összehangolt fellépésének köszönhetően az ellenség súlyos veszteségeket szenved, és nem tudja elérni céljait” – hangoztatta Szirszkij. Hozzátette, az orosz csapatok a Harkiv megyei Kupjanszk téréségében is aktívan támadnak, egyszerre több irányba próbálnak előrenyomulni.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg egy nap alatt mintegy 860 katonát vesztett el Ukrajnában, a háború kezdete óta pedig már közel 300 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, 15 harckocsit, 14 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint húsz drónt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!