Palesztinbarát tüntetésből lett belpolitikai vita

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. május 14.

Külpol

Döntött a bíróság: nem lehet megtartani a demonstrációt.

Párizsban tüntetést szerettek volna tartani az izraeli–palesztin konfliktus miatt, a palesztin fél mellett, de Gérald Darmanin belügyminiszter kérésére a rendőrség nem engedélyezte a demonstrációt. A francia kormány tagja arra hivatkozott, hogy amikor legutóbb, 2014-ben ilyen tüntetést tartottak – az izraeli hadsereg Gázai övezeti offenzívája ellen –, a résztvevők megzavarták a közrendet, zsinagógákat és zsidó tulajdonú üzleteket rongáltak meg. 

A szombatra tervezett tüntetés szervezői most bírósághoz fordultak. Korábban úgy volt, hogy a végső döntés szombat délelőtt születik meg arról, hogy délután meg lehet-e tartani a demonstrációt. Közben azonban a közigazgatási bíróság gyorsított eljárásban döntött, és megerősítette a korábbi tiltó határozatot, elutasította a beadványt.

A szervezők szerint a tiltás igazságtalan és eltúlzott. Az AFP-nek nyilatkozó Sefen Guez Guez ügyvéd szerint a szólásszabadság aránytalanul sérült ezzel a hatósági döntéssel, és szerinte „Franciaország az egyetlen demokrácia, amely betilt egy ilyen tüntetést!” Az Ile-de-France régióban működő Palesztinok Egyesülete nevű szervezet egyik vezetője, Walid Atallah pedig az izraeli állam cinkosának nevezte Franciaországot.

A kormánytöbbség a betiltást helyeselte, a jobboldal és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés is, míg a baloldali pártok nem tudják elfogadni.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael között. A helyi hatóságok adatai szerint hétfő óta 119 palesztin, köztük 31 gyerek vesztette életét a Gázai övezetben, és 830-an sebesültek meg. Izraelben kilencen meghaltak és több százan megsebesültek a rakétatámadásokban. A zsidó államra kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát sikerült megsemmisíteni a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer segítségével.

Neked ajánljuk