Palesztinbarát tüntetésből lett belpolitikai vita

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021.05.14 20:26

Külpol

Döntött a bíróság: nem lehet megtartani a demonstrációt.

Párizsban tüntetést szerettek volna tartani az izraeli–palesztin konfliktus miatt, a palesztin fél mellett, de Gérald Darmanin belügyminiszter kérésére a rendőrség nem engedélyezte a demonstrációt. A francia kormány tagja arra hivatkozott, hogy amikor legutóbb, 2014-ben ilyen tüntetést tartottak – az izraeli hadsereg Gázai övezeti offenzívája ellen –, a résztvevők megzavarták a közrendet, zsinagógákat és zsidó tulajdonú üzleteket rongáltak meg. 

A szombatra tervezett tüntetés szervezői most bírósághoz fordultak. Korábban úgy volt, hogy a végső döntés szombat délelőtt születik meg arról, hogy délután meg lehet-e tartani a demonstrációt. Közben azonban a közigazgatási bíróság gyorsított eljárásban döntött, és megerősítette a korábbi tiltó határozatot, elutasította a beadványt.

A szervezők szerint a tiltás igazságtalan és eltúlzott. Az AFP-nek nyilatkozó Sefen Guez Guez ügyvéd szerint a szólásszabadság aránytalanul sérült ezzel a hatósági döntéssel, és szerinte „Franciaország az egyetlen demokrácia, amely betilt egy ilyen tüntetést!” Az Ile-de-France régióban működő Palesztinok Egyesülete nevű szervezet egyik vezetője, Walid Atallah pedig az izraeli állam cinkosának nevezte Franciaországot.

A kormánytöbbség a betiltást helyeselte, a jobboldal és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés is, míg a baloldali pártok nem tudják elfogadni.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael között. A helyi hatóságok adatai szerint hétfő óta 119 palesztin, köztük 31 gyerek vesztette életét a Gázai övezetben, és 830-an sebesültek meg. Izraelben kilencen meghaltak és több százan megsebesültek a rakétatámadásokban. A zsidó államra kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát sikerült megsemmisíteni a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer segítségével.

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.