Politico: Magyarországon a vakcinakészlet 56 százalékát adták be

  • narancs.hu
  • 2021. március 10.

Külpol

Kovács Zoltán szerint ez hazugság.

A Politico európai kiadása készített egy összesítést az Európai Unión belüli vakcinakészletekről és azok felhasználásáról az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt heti adatai alapján.

Ebből az derül ki, hogy Magyarországon az országban lévő teljes vakcinakészletnek eddig mindösszesen az 56 százalékát adták be, ez az arány Magyarországon a legrosszabb az unión belül. 

Az adatokból kiderül az is, hogy Magyarországon az orosz Szputnyik V a beadott oltások alig 3, a kínai Sinopharm pedig bő 32,4 százalékát teszik ki. 

A Pfizer vakcinák esetében sokkal jobb, 80 százalék feletti a felhasználási arány, az AstraZeneca-készletekből viszont csak egyharmadot jutattot el emberekbe a magyar oltási program.

A Politico cikkére reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár: álhírnek és hazugságnak nevezte azt. Facebook-bejegyzésében hozzátette: "Magyarországon már 1 107 791 fő a beoltottak száma, ebből 317 906 fő már a második oltását is megkapta. A 2,1 millió felhasználható vakcinából 1,4 milliót már beoltottunk, több mint 530 ezer adagot pedig ezen a héten használunk fel az esedékes első és második körös oltásokra."

Figyelmébe ajánljuk