Pressman szerint a magyar kormány Ukrajna kapitulációját javasolja

  • narancs.hu
  • 2024. május 18.

Külpol

Azzal, hogy a nyugati fegyverszállítmányok leállítását szorgalmazza.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete egy arizonai eseményen arról beszélt, hogy „a magyar kormány ahelyett, hogy határozottan elutasítaná az orosz agressziót, Putyin propagandaszövegét ismételgeti a békepártiságról”.

Az USA budapesti nagykövetségének Twitterén közzétett felvételek szerint – melyet a 444.hu idéz – a Sedona Forum panelbeszélgetésen kifejtette: „a magyar kormány ahelyett, hogy kiszorítaná Magyarországról Oroszországot, éppen teret ad annak”. Erre példaként a Nemzetközi Beruházási Bankot említette, amelyből csak azt követően lépett ki hazánk, hogy az USA szankciókkal sújtotta a szervezetet.

A nagykövet emlékeztetett: „A hivatalos magyar álláspont azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok, szövetségeseink és partnereink hagyjanak fel Ukrajna fegyverrel való ellátásával, felszerelésével és támogatásával. Azzal az elmélettel, hogy az Ukrajnának – annak az Ukrajnának, amely a szó szoros értelemben a létezéséért harcol a saját földjén – nyújtott támogatásunk leállítása megállítja Putyint. A történelem azt mutatja, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz”.

Pressman szerint

ez nem békejavaslat, ez a kapitulációra tett javaslat.

Minr arról lapunk is beszámolt, az Európa Tanács pénteki ülésén nem szavazta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét Szijjártó Péter, így a vétóval nem születhetett tanácsi határozat. A magyar külügyminiszter a lépését így kommentálta: "A Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, melyben csak és kizárólag Zelenszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Ez számunkra elfogadhatatlan. Mások is készítettek béketerveket, melyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk