Romániában tiltakoznak a mellegellenes „gyermekvédelmi törvény” átvétele ellen

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Külpol

Hét romániai magyar képviselő  módosító javaslatot adott be a magyarországi homofób pedofiltörvény mintájára.

A romániai MozaiQ Egyesület, az LMBTIQ-személyek jogait védő szervezet sajtóközleményben tiltakozik az RMDSZ hét képviselője által benyújtott törvénymódosító javaslat ellen - számol be a Transindex.

A beadvány szerint ugyanis  gyermekvédelmi törvényt olyan passzusokkal egészítenék ki, amivel az

"nemcsak a romániai LMBTIQ-személyek méltóságát sérti meg teljesen, hanem a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a gyermekek diszkriminációmentes oktatáshoz való jogát is."

A hírek szerint a törvénytervezet többek közt bevezetné "a születéskor megállapított nemtől való eltérésre, illetve a nemváltoztatás vagy a homoszexualitás népszerűsítésére vonatkozó tartalmak bármilyen módon történő terjesztésének" tilalmát.

A MozaiQ a javaslatot "romániai LMBTIQ-közösség elleni újabb veszélyes támadásként" írja le, és úgy véli, hogy a törvénytervezet Orbán Viktor magyarországi és az oroszországi "homofób propaganda"-törvényének mintáját követi.

"Olyan veszélyes precedenst próbál teremteni, amely közvetlen hatással van a romániai LMBTIQ-személyekre" - teszik hozzá.

A 24.hu emlékeztet, hogy az RMDSZ képviselőinek módosítója márcsak azért is különösen érdekes, mert a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos büntetőjogi változtatások, amelyek a magyar törvény alapját adták, teljesen kimaradtak a csomagból. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.