Romániában tiltakoznak a mellegellenes „gyermekvédelmi törvény” átvétele ellen

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Külpol

Hét romániai magyar képviselő  módosító javaslatot adott be a magyarországi homofób pedofiltörvény mintájára.

A romániai MozaiQ Egyesület, az LMBTIQ-személyek jogait védő szervezet sajtóközleményben tiltakozik az RMDSZ hét képviselője által benyújtott törvénymódosító javaslat ellen - számol be a Transindex.

A beadvány szerint ugyanis  gyermekvédelmi törvényt olyan passzusokkal egészítenék ki, amivel az

"nemcsak a romániai LMBTIQ-személyek méltóságát sérti meg teljesen, hanem a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a gyermekek diszkriminációmentes oktatáshoz való jogát is."

A hírek szerint a törvénytervezet többek közt bevezetné "a születéskor megállapított nemtől való eltérésre, illetve a nemváltoztatás vagy a homoszexualitás népszerűsítésére vonatkozó tartalmak bármilyen módon történő terjesztésének" tilalmát.

A MozaiQ a javaslatot "romániai LMBTIQ-közösség elleni újabb veszélyes támadásként" írja le, és úgy véli, hogy a törvénytervezet Orbán Viktor magyarországi és az oroszországi "homofób propaganda"-törvényének mintáját követi.

"Olyan veszélyes precedenst próbál teremteni, amely közvetlen hatással van a romániai LMBTIQ-személyekre" - teszik hozzá.

A 24.hu emlékeztet, hogy az RMDSZ képviselőinek módosítója márcsak azért is különösen érdekes, mert a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos büntetőjogi változtatások, amelyek a magyar törvény alapját adták, teljesen kimaradtak a csomagból. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk