Tüntetők hatoltak be a kazahsztáni Almati polgármesteri hivatalába

  • narancs.hu
  • 2022. január 5.

Külpol

Miután lemondott a kazah kormány a tüntetések miatt, ami a cseppfolyósított gáz árának emelkedése miatt robbant ki.

Botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők szerdán megrohamozták Kazahsztán legnagyobb városa, Almati polgármesteri hivatalát, és behatoltak az épületbe – közölte az AFP francia hírügynökség. A rendőrök könnygázgránátokkal igyekezett útján állni a mintegy ezer embernek, akik áttörték a biztonsági erők kordonját.

A Zakon.kz helyi internetes hírportálon közzétett videókon az épület előtt füst és kábítógránát-robbanások közepette gyülekező tömeg látható. Egy kazah blogger az Instagramon élőben közvetítette az ostromot. A képeken látható volt, hogy lángokban áll Almati polgármesteri hivatala, és az épület közelében lövések hallatszanak.

A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozen városban vasárnap kezdődtek, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán közölte, lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő. A miniszterelnök lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti, amely azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig. Az elnök két régióban rendkívüli állapotot hirdetett.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk