5,4 millió euróért vette meg a Pegasus kémprogramot a lengyel kormány

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Külpol

Feltehetően törvénytelenül, az Igazságügyi Alap forrásaiból.

A Gazeta Wyborcza vezető lengyel napilap arról számol be, hogy a lengyel kormány 5,4 millió euróért vásárolhatta meg az izraeli fejlesztésű Pegasus kémprogramot. A 444.hu azt írja, a lap szerint ráadásul ezt törvénytelenül tették, amikor ezt a pénzt az Igazságügyi Alap kasszájából vették ki.

Az, hogy Lengyelországban is használták a Pegasus kémszoftvert még decemberben derült ki: ekkor arról írtak, hogy  Roman Giertych ügyvédet, valamint Ewa Wrzosek bírónőt figyelték meg a 2019-es választási időszakban figyelték meg, majd  Krzysztof Brejza, ellenzéki politikus esetében is felmerült, hogy az NSO programját telepítették a telefonjára.

A lengyel napilap szerint a Pegasus szoftvert az Igazságügyi Alap forrásaiból vették. Az alapot eredetileg a bírságokból származó pénzösszegek jelentik és a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére, valamint további bűncselekmények megelőzésére kellen fordítani. Így aztán, ha valóban ebből az alapból fizették ki a Pegasust, az illegális.

Az igazságügyi minisztérium cáfolta, hogy illegális módon használták volna fel az Igazságügyi Alap forrásait, a kormánypárt miniszterei pedig tagadják, hogy politikai célokra használták volna a programot. Hozzáteszik, hogy az ügyészség az ügyben még az ügyben való eljárást is elutasította.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk