Rosszabbodott az ukránok helyzete Szeverodoneckben

  • narancs.hu
  • 2022. június 6.

Külpol

Tényleg ellentámadást indítottak, és visszafoglalták a város felét, de folyamatosan lövik őket az oroszok.

Rosszabbodott az ukrán erők helyzete Szeverodoneckben, a kulcsfontosságú keleti városban, az orosz csapatokkal vívott heves harcok jelenlegi epicentrumában – közölte hétfő reggel Luhanszk megye kormányzója.

Szerhij Hajdaj az 1+1 ukrán televízióban azt mondta, a harcok nagyon hevesek Szeverodoneckben. „Védőinknek sikerült ellentámadást indítaniuk és felszabadítaniuk a város felét, de a helyzet számunkra romlott” – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint tovább fokozódott Szeverodoneck és a szomszédos, magaslaton fekvő, a védelmi vonal megtartása szempontjából „stratégiai fontosságú” Liszicsanszk város ágyúzása.

    Mint fogalmazott, az oroszok „mindent lerombolnak a szokásos, úgynevezett felégetett föld taktikájukkal”, hogy „ne maradjon semmi, amit meg lehetne védeni”.

Az ipari központ a legnagyobb, még ukrán kézben lévő település a Luhanszki területen, ahol az orosz katonák az elmúlt hetekben folyamatosan nyomultak előre, miután visszavonultak vagy kiszorultak a kelet-ukrán térség más részeiről, köztük a főváros, Kijev környékéről.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy az ukrán csapatok Liszicsanszkba vonulnak vissza, miután a Szeverodoneckért folytatott harcokban kritikus veszteségeket szenvedtek, a veszteség több egységnél akár 90 százalékos is volt.

Az orosz hadsereg megpróbálja meghódítani az egész Donyec-medencét, az ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiót, amely 2014 óta részben oroszbarát szakadárok kezén van.

Ukrajnai h?bor?

 
 

Doneck, 2022. június 4. Nő menekül egy tüzérségi támadás során kigyulladt házból az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai Doneckben 2022. június 3-án. Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk