Senki sem fogadta a Pegasus-bizottságot Varsóban

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Külpol

A szoftvert forgalmazó cég suttyomban szerződést bonthatott Magyarországgal és Lengyelországgal.

Öt kormányoldali illetékest és hatóságot keresett volna fel az Európai Parlament Pegasus-bizottsága Lengyelországban, de egyikkel sem sikerült tárgyalni, a kormánypártok képviseletében egyáltalán senkivel, mi több, a bizottság lengyel kormánypárti tagja, Dominik Tarczyński is otthagyta a társaságot nap közben, „felszívódott” – írja a HVG Eurologus rovata

A bizottság az illegális megfigyelési ügy lengyelországi szálait szerette volna vizsgálni. A hírek arról szóltak, hogy a lengyel hatóságok is ellenzékieket és újságírókat figyeltek meg a kémszoftverrel, ahogyan Magyarországon. 

Jeroen Lenaers, a bizottság elnöke, és Sophia in’t Veld parlamenti jelentéstevő aggasztónak tartotta a fejleményeket, a demokrácia haláláról beszéltek. 

Lenaers szerint nem lehet véletlen, hogy a lengyel kormány intézményrendszere egyáltalán nem vizsgálja a gyanús megfigyelési ügyeket. Az elnök úgy látja, a jogi és intézményi fékek és ellensúlyok rendszerét lebontották Lengyelországban, így simán lehetséges, hogy olyan személyeket figyeljenek meg, akiket a kormány az ellenfelének gondol. Az így szerzett adatokat pedig az érintettek megfélemlítésére, lejáratására, zsarolására is fel lehet használni. A bizottság tájékoztatóján elhangzott, hogy több kormány, így a magyar is a nemzetbiztonságra hivatkozva zárkózik el az uniós vizsgálat elől, „a nemzetbiztonságot kapuként kezelik a törvények nélküli működés felé” .

Az is kiderült, hogy az Európai Parlament elkérte a Pegasust forgalmazó izraeli NSO cégtől azoknak a tagállamoknak a listáját, amelyekkel szerződést kötött. 14 tagállamról van szó – ám ezek közül kettővel a cég felmondta a szerződést a program jogtalan felhasználása miatt.

Három országban robbant ki botrány a Pegasussal kapcsolatban, Spanyolországban, Lengyelországban és Magyarországon. Mivel a spanyol botrány még friss, az Eurologus kizárásos alapon arra gondol, hogy az NSO Magyarországgal és Lengyelországgal bontott szerződést, így ezek a kormányok nem használhatják a szoftvert semmilyen célra. Azt, hogy Magyarország is így járt volna, a cég nem erősítette meg. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk