Az európai energia-ársapka terve

Rendet vágnának

Külpol

Az egész kontinenst megrázó energiakrízisre az Európai Unió is igyekszik megtalálni a választ: immár az Európai Bizottság is rendkívüli intézkedéseket javasol a villamosenergia-kereslet mérséklésére és a gázár visszafogására.

Az Európai Bizottság (EB) tervezete szeptember 14-én került fel az intézmény honlapjára (lásd erről keretes írásunkat), és ebből kiderül, hogy korántsem ígérkezik egyszerűnek az árakat megregulázni, az energiapiaci szereplőket pedig még annál is nehezebb lesz. Az EB még szeptember elején, a gázárpánik (az energiahordozó megawattórára vetített jegyzése augusztusban elérte a 342 eurót is, szeptember első felében pedig, jórészt a Gazprom machinációi következtében, a 290 eurót) kellős közepén ismertetett előzetes terveiben számos intézkedést harangozott be a gáz­árak áramárakra gyakorolt hatásának korlátozása érdekében. A cél az lenne, hogy a gázárak kiszámíthatatlan mozgása, főleg időnkénti megugrása ne húzza magával az áram árát is.

A terv

Mindenekelőtt, és talán ez a javaslat váltotta ki a legnagyobb visszhangot, átmenetileg korlátoznák a villamosenergia-termeléshez felhasznált gáz árát, mégpedig az Oroszországból importált gázra vonatkozó árplafon bevezetésével. Az EU közösen jelentkezne vásárlóként az orosz (és esetleg más) gázeladóknál, és csak bizonyos árszint alatt vásárolna gázt az eladótól (ez orosz oldalról jellemzően a Gaz­prom). Emellett az áram úgynevezett aukciós árképzési rendszeréből is kizárták volna a gázzal működő erőműveket, ha ugyanis a piacra az aktuális kereslet kielégítésére legutolsóként szükségessé váló áramtermelő – leginkább a rugalmasan ki- és bekapcsolható gázerőművek valamelyikének – termelési költsége szabja meg az adott időszak egységes aukciós áramárát, akkor az a magas gázárak miatt árfelhajtó hatású lenne. Jellemző a kétségbeesett ötletelésre, hogy az áram esetében felmerült az uniós szintű „hatósági” ármeghatározás lehetősége is.

A vállalati likviditási helyzet javítására, magyarán a tömeges csődhelyzetek elkerülésére pedig sürgős, egész Európára kiterjedő hitelkeret nyújtását javasolnák a rossz helyzetben lévő piaci szereplők számára. Az árszabályozás meglehetősen radikális megoldásaként merült fel az árammal folytatott határidős ügyleteknek teret adó európai villamos energia származtatott piacok ideiglenes felfüggesztése is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk