Soha nem volt még elnök annyira népszerűtlen egy év után, mint Trump
Trump éppen magyaráz

Soha nem volt még elnök annyira népszerűtlen egy év után, mint Trump

  • narancs.hu
  • 2018. január 16.

Külpol

A legtöbb válaszadó szerint Trump egyáltalán nem alkalmas elnöknek.

A Gallup felmérése szerint első hivatalban töltött éve után Donald Trump amerikai elnök népszerűsége 39 ponton áll, ami negatív rekord. Egy év után amerikai elnök még soha nem volt ennyire népszerűtlen, írja a Bloomberg. Az eddigi negatív csúcsot Bill Clinton tartotta 49 ponttal, amin 10 pontot sikerült rontania Trumpnak.

Közvélemény-kutatások szerint a legtöbb amerikai megosztó figurának tartja Trumpot, és alkalmasságát megkérdőjelezik.

A lap emlékeztet, hogy volt olyan elnök, aki vissza tudott jönni egy különösen rossz periódus után. Clintont újraválasztása előtt mérték 37 ponton is, Harry S. Truman pedig 22 pontról tudott visszajönni.

A republikánusok körében továbbra is népszerű az elnök (83 ponton áll), és ők okosnak és erős személyiségnek látják Trumpot.  A választók jónak értékelik Trump gazdaság területén nyújtott teljesítményét értékelik, ám amilyen jó helyzetben van az amerikai gazdaság, jóval többre is értékelhetnék az elnököt, írja a lap.

A gazdaságon kívűl más téren már nem tartják jónak Trump teljesítményét az Egyesült Államokban. 10-ből 7 amerikai úgy látja, az elnök rosszul kezeli egészségügyet, miközben 85 százalékuknak az kiemelten fontos téma.

Mindössze 23 százalék gondolja úgy, hogy Trump betartotta választási ígéreteit, 30 százalék szerint Trump megpróbálta betartani, amit ígért csak nem sikerült neki, és 45 százalék szerint nem is próbálkozott. A megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy Amerika rosszabb hely lett Trump elnöksége alatt.

A legtöbb válaszadó szerint Trump nem megfontolt, nem őszinte és egyáltalán nem alkalmas elnöknek.

Figyelmébe ajánljuk