Soros Kínáról és Magyarországról is beszélt

  • narancs.hu
  • 2022. február 1.

Külpol

Az üzletember nem mondta ki Orbán Viktor nevét.

Az ingatlanpiaci fellendülés után gazdasági válság lesz Kínában – jósolta Soros György üzletember a Stanford Egyetemen a Nehéz választások a világ demokráciái előtt című rendezvényen, amelyről a CNN tudósított.

A 91 éves milliárdos az előadásának elején az 1936-os berlini olimpiához hasonlította a pekingi téli olimpiát, mondván, a világ legnagyobb autoriter állama most saját rendszerének dicsőségét szeretné megmutatni. 

Beszédének nagy része Kína helyzetéről szólt, arról, hogy a vállalatok fizetésképtelensége és az ingatlanárak csökkenése miatt kialakult bizalomvesztéssel nem nagyon tud mit kezdeni a kínai elnök. Az is megingathatja a belé vetett bizalmat, hogy az emberek a kormány nyomására ingatlanokba fektették a megtakarításaikat, most pedig ebből veszteségük származik. Soros szerint a kínai modell fenntarthatatlan volt. A millliárdos úgy látja, októberben eldőlhet Hszi Csin-ping sorsa, amikor a Kínai Kommunista Párt harmadszor dönt róla. Soros abban bízik, olyan ember váltja a hatalomban a mostani kínai  elnököt, aki nem folytat ilyen elnyomó politikát, és békésebben viselkedik a többi országgal.

A magyar jobboldal főmumusa kitér egy gondolat erejéig a magyar választásokra is. Szerinte április 3-án a magyar választók „elküldhetnek a hatalomból egy autokrata vezetőt”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk