Soros Kínáról és Magyarországról is beszélt

  • narancs.hu
  • 2022. február 1.

Külpol

Az üzletember nem mondta ki Orbán Viktor nevét.

Az ingatlanpiaci fellendülés után gazdasági válság lesz Kínában – jósolta Soros György üzletember a Stanford Egyetemen a Nehéz választások a világ demokráciái előtt című rendezvényen, amelyről a CNN tudósított.

A 91 éves milliárdos az előadásának elején az 1936-os berlini olimpiához hasonlította a pekingi téli olimpiát, mondván, a világ legnagyobb autoriter állama most saját rendszerének dicsőségét szeretné megmutatni. 

Beszédének nagy része Kína helyzetéről szólt, arról, hogy a vállalatok fizetésképtelensége és az ingatlanárak csökkenése miatt kialakult bizalomvesztéssel nem nagyon tud mit kezdeni a kínai elnök. Az is megingathatja a belé vetett bizalmat, hogy az emberek a kormány nyomására ingatlanokba fektették a megtakarításaikat, most pedig ebből veszteségük származik. Soros szerint a kínai modell fenntarthatatlan volt. A millliárdos úgy látja, októberben eldőlhet Hszi Csin-ping sorsa, amikor a Kínai Kommunista Párt harmadszor dönt róla. Soros abban bízik, olyan ember váltja a hatalomban a mostani kínai  elnököt, aki nem folytat ilyen elnyomó politikát, és békésebben viselkedik a többi országgal.

A magyar jobboldal főmumusa kitér egy gondolat erejéig a magyar választásokra is. Szerinte április 3-án a magyar választók „elküldhetnek a hatalomból egy autokrata vezetőt”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.