Sorra jelentkeznek be Merkel pártelnöki helyére a CDU élére

  • narancs.hu
  • 2018. október 30.

Külpol

Friedrich Merz is indul a tisztségért.

Friedrich Merz elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Ezt kedden jelentette be a politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-)frakcióvezető, miután Angela Merkel bejelentette, hogy a hesseni tartományi választás rossz eredményei után nem indul újra a pártelnöki posztért, sőt, a kancellári széket is csak 2021-ig akarja megtartani, utána visszavonul.

false

Merz közleményében kiemelte, hogy Angela Merkel kancellár „tiszteletet és elismerést érdemel” a CDU elnökeként 18 éven keresztül végzett munkájáért.
Ennek a munkásságnak a lezárása lehetőséget ad a pártnak arra, hogy újra meghatározza a helyét a politikai térképen. Ehhez „új lendületre és megújulásra van szükség, tapasztalt és fiatalabb vezető személyiségekkel”

Friedrich Merz 2000-től 2002-ig volt az akkor ellenzékben lévő CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának vezetője, vagyis a parlamenti ellenzék első számú politikusa.
A pozíciót Angela Merkel vette át tőle, miután a CDU/CSU pártszövetség és Edmund Stoiber kancellárjelölt vereséget szenvedett a 2002-es Bundestag-választáson.
A CDU konzervatív irányzatához sorolt Friedrich Merz frakcióvezető-helyettesként folytatta pályafutását, és egyre inkább alulmaradt a pártot a politikai közép felé terelő elnökkel, Angela Merkellel folytatott küzdelemben. Tisztségéről 2004-ben lemondott, visszavonult a politika első vonalából, és a 2009-es választáson már parlamenti képviselői helyért sem indult.

Elemzők konfliktusosként jellemzik Angela Merkelhez fűződő viszonyát, és azt valószínűsítik, hogy megpróbálja eltávolítani régi vetélytársát a kancellári tisztségből, ha megnyeri az elnökválasztást a CDU december 7-én Hamburgban kezdődő, kétnapos tisztújító kongresszusán.

Merzen kívül Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter is elindul a pozícióért.

Korábban három CDU-tag, Andreas Ritzenhoff marburgi vállalkozó, Jan-Philipp Knoop berlini egyetemi hallgató és Matthias Herdegen bonni jogászprofesszor jelentkezett be a tisztségért. Egyikük sem ismert az országos politikában.

 

Figyelmébe ajánljuk