Svédország hátrébb lép klímaügyben

  • narancs.hu
  • 2022. október 22.

Külpol

A szélsőjobboldali erőt is magába foglaló jobboldali pártszövetségnek nem olyan fontos a téma.

1987 óta először fordul elő, hogy Svédországnak nincsen önálló környezetvédelmi minisztériuma – írja a Le Monde. A szeptemberi választások után a Mérsékelt Párt a Kereszténydemokratákkal és a Liberálisokkal kisebbségi kormány megalakításáról állapodott meg, a szélsőjobboldali Svéd Demokraták külső támogatásával. Ugyan az új kormány legfiatalabb minisztere, a 26 éves Romina Pourmokhtari a klímaügyekkel foglalkozik, de az Ipari és Energetikai Minisztériumnak kell felelnie. Ez sok svéd állampolgár nemtetszését kiváltotta, hiszen a klímaváltozás és a biodiverzitás a kampánynak is fontos eleme volt. A zöldpárti Per Bolund történelminek nevezte a jobbos-kereszténykonzervatív kormány döntését, amelynek „elkeserítő következményei lesznek az éghajlati kérdésekre nézve”. Karin Bäckstrand szakértő szerint árulkodó, hogy a 62 oldalas programból mindössze egy szól a klímáról, akkor is energetikai problémává redukálva azt.

A kereszténykonzervatív Ebba Busch energetikai miniszter a magyarok számára ismerős szólammal felelt a kritikára. Megígérte, hogy ügyelnek a zöld szempontokra, de anélkül, hogy „tönkretennék a svéd cégeket és a családokat”.

Svédország öt évvel ezelőtt karbonsemlegességet célzott meg 2045-re, később elsőként vállalta, hogy a fogyasztói oldalon is csökkenti a kibocsátott károsanyagok mennyiségét. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk