Szökésre hajlamosból szélsőséges, terrorista ideológiát vallónak minősítették át a börtönben Navalnijt

  • narancs.hu
  • 2021. október 11.

Külpol

Egy bizottság megszavazta, eldőlt.

Szökésre hajlamosból szélsőséges és terrorista ideológiát valló személlyé minősítették át Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikust a börtönben – jelent meg hétfőn egy Navalnij nevében közzétett Instagram-bejegyzésben. Beszámolója szerint a politikust beidézték egy bizottság elé, amely megszavazta, hogy az eddigi besorolásból az újba kerüljön át.

"Ez jó hír. A szélsőséges és terrorista profilnyilvántartás nem olyan fárasztó, mint a szökevény" – áll a Navalnij nevében közzétett bejegyzésben.

Az őrizetes új minősítése a bejegyzés értelmében nem kívánja meg a folyamatos ellenőrzést.

Navalnijt még a moszkvai előzetes letartóztatási központban vették nyilvántartásba szökésre hajlamosként, és státusza a börtönbe történt átszállítása után sem változott. Az elítélt politikus arra panaszkodott, hogy az egyik fegyőr éjjelente óránként az ágya mellé állt, videófelvételt készített és közben fennhangon beszélt, ami felébresztette őt, megsértve a nyolcórás megszakítás nélküli alváshoz való jogát. Vlagyimir megye bíróságai elutasították, hogy törvénytelennek nyilvánítsák Navalnij minősítését.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának számító Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy feltehetően idegméreggel elkövetett támadást követően Németországban lábadozott. Az ítéletet a nemzetközi közösség széles körben politikailag motiváltnak nevezte és elítélte.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk