Szudánban a hadsereg őrizetbe vett több kormánytagot és a miniszterelnököt is

  • narancs.hu
  • 2021. október 25.

Külpol

Alighanem puccs zajlik az országban.

Szudánban a hadsereg hétfőre virradóan őrizetbe vette az átmeneti kormány több civil tagját az al-Hadasz hírtelevízió szerint, az ország egyik legjelentősebb demokráciapárti szervezete puccsnak minősítette a történteket, és tüntetésekre szólított fel – áll az MTI beszámolójában. A szudáni tájékoztatási minisztérium időközben megerősítette a hírt, miszerint a hadsereg kormánytagokat vett őrizetbe, ám nem közölték, hogy kiket, és hogy hol tartják őket fogva.

Az al-Hadasz meg nem nevezett forrásokra hivatkozva beszámolt arról, hogy házi őrizet alá került a miniszterelnök, Abdullah Hamdok is.

Jóllehet a hír valódiságát egyelőre nem lehet ellenőrizni, helyszíni beszámolók szerint a politikus házát egyenruhás emberek vették körül. Hírügynökségek ugyancsak szemtanúkra hivatkozva azt közölték, hogy a fővárost körbevette a hadsereg, a lakosok pedig az utcára vonultak tiltakozásul, ennek jeleként autógumikat gyújtottak föl.  

Az országot harminc éven át Omár el-Besír elnök irányította kemény kézzel. Besírt tömegtüntetések nyomán a hadsereg 2019-ben megbuktatta. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek. Besír megbuktatása óta egy úgynevezett szuverén tanács vezeti Szudánt, amely a civilek és a hadsereg közötti törékeny hatalommegosztási egyezményen alapul. Terv szerint 2024-ben tartanának választásokat az országban.

A 2019-es kormányellenes tüntetéseket megszervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) hétfőn tiltakozásra és általános sztrájkra szólított fel. Az al-Arabíja pánarab hírtévé arról értesült, hogy lezárták a kartúmi nemzetközi repülőteret. A világháló forgalmát figyelő Netblocks civil szervezet szerint „komoly zavarok” vannak a szudáni internetforgalomban, hírügynökségek pedig a telefonszolgáltatás leállásáról számoltak be.

Szombaton az amerikai kormány „Afrika szarvával” foglalkozó különmegbízottja, Jeff Feltman Kartúmban megbeszélést folytatott több szudáni civil és katonai vezetővel, köztük Hamdokkal. Ennek során a különmegbízott hangsúlyozta: Washington támogatja a szudáni demokratizálódási folyamatot. Szudánban ismét hetek óta tüntetnek demokratikus reformokért, a demonstrációk miatt a miniszterelnök válságstábot hívott össze. Az emberek egyebek között azt követelik, hogy a katonák távozzanak a kormányból.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk