Tagjelöltségi státuszt javasol Bosznia-Hercegovinának az Európai Unió Tanácsa

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 13.

Külpol

Mivel az ország megtette a Bizottság által meghatározott lépéseket a jogállamiság megerősítésének érdekében.

Az Európai Unió általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsa azt javasolta a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanácsnak, hogy már a hét második felében tervezett csúcsértekezletén adja meg a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának – közölte az uniós tanács kedden. 

Az Általános Ügyek Tanácsa brüsszeli ülésén a tagjelölti státusz megadását Bosznia-Hercegovinának annak ismeretében javasolta, hogy az ország a jogállamiság megerősítése érdekében megtette az Európai Bizottság ajánlásában meghatározott lépéseket, köztük a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a migráció kezelése és az alapvető jogok biztosítása érdekében. A Tanács közleményében kiemelte, az uniós bővítés során nagy hangsúlyt kapnak a jogállamiság, az alapvető jogok, a gazdasági fejlődés és a versenyképesség, a demokratikus intézmények megerősítése és a közigazgatás területén végrehajtott alapvető reformok. A közlemény az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország Európa-ügyi miniszterét idézte, aki hangsúlyozta, ajánlásával a Tanács határozott üzenetet küld az EU bővítés iránti elkötelezettségéről. Mikulas Bek kijelentette: az unió bővítési politikája a kontinens békéjének, jólétének, biztonságának, stabilitásának és a demokráciának a záloga.

Az Európai Bizottság bővítési döntéscsomagjának részeként azzal a feltétellel tett ajánlást a nyugat-balkáni ország tagjelölti státuszának megadására október közepén, hogy Bosznia-Hercegovina lépéseket tesz a demokrácia, az állami intézmények működőképessége, a jogállamiság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén, valamint a média szabadságának megerősítésére és a migráció hatékonyabb kezelésére.

Bosznia-Hercegovina uniós tagjelölti státuszának megadásáról a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács csütörtökön, egynaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozóján dönthet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk