Tajvan saját néven nyitott külképviseletet Litvániában, Kínának ez nagyon nem tetszik

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021.11.21 10:05

Külpol

Peking szerint "ez rendkívül botrányos". Nem engedik be a litván élelmiszereket Kínába.

Kína bejelentette, hogy nem képviselteti magát nagyköveti szinten Litvániában tiltakozásul amiatt, hogy Tajvan a saját nevén nyithatott külképviseletet a balti országban.

A pekingi külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy leszállítják a Litvániával való diplomáciai kapcsolattartást ügyvivői szintre, addig, amíg a balti ország nem veszi figyelembe Kína "szuverenitását és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit".

Tajvan a napokban nyitott külképviseletet Vilniusban a saját nevén. Kína nem ismeri el a szigetország önállóságát. A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon nem az ország, hanem a főváros nevét viselik, "Tajpej Képviseleti Iroda" néven működnek.

A kínai külügyminisztérium előzőleg "rendkívül botrányosnak" nevezte, hogy Tajvan a saját nevén nyithat külképviseletet Vilniusban, és reményét fejezte ki, hogy Litvánia hamarosan "korrigálja ezt a téves döntést".

Peking már júliusban, a litván döntés nyilvánosságra kerülésekor visszahívta nagykövetét Vilniusból, leállította a balti országba irányuló áruforgalmat, és nem engedi be a litván élelmiszereket Kínába.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Komáromi Zoltán: Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni

  • Bányai György
A DK egészségpolitikusa, gyakorló háziorvos szerint kormányváltás esetén a karanténszabályok szigorú betartásával, nagy számú teszteléssel és a harmadik, negyedik oltás beadásával jövő tavasszal megállítható lenne a járvány.