Theresa May szerint az sem könnyítené meg a Brexit-tárgyalásokat, ha félreállna

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. november 18.

Külpol

Egy esetleges vezetőváltás csak bizonytalanságot teremtene – vélekedik a brit miniszterelnök.

A brit miniszterelnök szerint nem könnyítené meg a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló tárgyalásokat az sem, ha új vezető kerülne a kormány és a kormányzó Konzervatív Párt élére.

Theresa May, aki a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi interjúműsorának vendége volt, ahol úgy nyilatkozott: esetleges eltávolítása nem változtatná meg a parlamenti arányokat sem. Egy esetleges vezetőváltás viszont bizonytalanságot teremtene, beleértve azt is, hogy munkahelyek válnának bizonytalanná, emellett a további Brexit-tárgyalások és az egész Brexit-folyamat késedelmének, elakadásának kockázatával is járna - mondta a brit kormányfő.

May kijelentette: tudomása szerint nem gyűlt össze a szükséges számú kérvény a keményvonalas tory Brexit-tábor által ellene tervezett bizalmatlansági szavazás kiírásához.

A Konzervatív Párt szabályzata szerint a bizalmatlansági szavazáshoz az szükséges, hogy az alsóházi tory frakció legalább 15 százaléka, 48 képviselő ezt kezdeményezze.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?