Az ukrán elnöki iroda vezetője szerint Moszkva csak az erőszak nyelvén ért

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 23.

Külpol

Az oroszok nem vonják ki csapataikat a zaporizzsjai atomerőműből.

A felszólítás nem elég, fegyverekre és szankciókra van szükség, mert Moszkva csak az erőszak nyelvén ért – írta Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon vasárnap. A tisztségviselő arra reagált, hogy a héten a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7-ek felszólították Oroszországot: haladéktalanul adja vissza Ukrajnának a zaporizzsjai atomerőmű feletti teljes irányítást és vonja ki csapatait a létesítményből. Jermak szerint az Ukrajna elleni orosz háború azt bizonyítja, hogy az ellenség az ukrán fegyveres erők nyomására visszavonul, gazdasága pedig a rendszerszintű szankciók miatt tönkremegy. Hangsúlyozta, hogy „több eltökéltségre van szükség az ellenség közös legyőzéséhez, mert semmi sem állítja meg a terroristákat.”

Herman Haluscseno energetikai miniszter egy televíziós interjúban rámutatott arra, hogy Ukrajnában az orosz invázió miatt a szélenergia hasznosítása 90 százalékkal csökkent az országban, a napenergiáé pedig mintegy 40-50 százalékkal. Emlékeztetett arra, hogy a zöld energiaforrások kiaknázása javarészt az ország déli részében folyt, most ezeket Ukrajna elveszítette. Hozzátette, hogy 2019-ben és 2020-ban Ukrajnában a zöldenergiaforrások kihasználása gyors növekedésnek indult, részesedése Ukrajna energiarendszerében elérte a 10-11 százalékot. „Volt egy olyan stratégiánk, amely azt írta elő, hogy 2030-ban Ukrajnában a zöldenergia részaránya legalább 25 százalék legyen” – jegyezte meg a miniszter.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vasárnap őrizetbe vette Vjacseszlav Bohuszlajevet, a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalatának, a Motor Szicsnek a tiszteletbeli elnökét, volt parlamenti képviselőt, és a vállalat külgazdasági osztályvezetőjét. Azzal gyanúsították meg őket, hogy illegálisan szállítottak katonai célú alkatrészeket az orosz légierő gépeihez. Ukrajnában lelőtt több orosz helikopterben találtak ugyanis a Motor Szics által gyártott hajtóművet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk